"Nakon Milana Tegeltije, moraju ići i ostali članovi VSTV-a"

Vijesti 11. dec 202017:20 > 18:40
N1

Međunarodna zajednica očekivano, na nogama, nakon najave Milana Tegeltije da će podnijeti ostavku. Reakcije se nižu. Konačno je napravljen prvi korak ka vraćanju povjerenja građana u pravosuđe, stava su stranci. Milorad Dodik i danas u odbrani Tegeltije, osuđujući progonu, kako kaže, srpskih kadrova. Naredna sedmica biće zanimljiva. Zakazana je sjednica VSTV-a, hoće li još neko od članova krenuti Tegeltijinim putem?

Ostavka je pravi i jedini odgovor u situaciji u kojoj se našao Milan Tegeltija. I ovo je sada šansa za Vijeće da okrene stranicu, kaže predvodnik EU u BiH, Johann Sattler. No, napravljen je jedan pozitivan korak. Očekuje se mnogo više.

“Posebno se mora desiti ono što govorimo već jako dugo vremena, a to su izmjene Zakona o VSTV-u. A prvi korak je da se pooštre mjere utvrđivanja integriteta najviših zvaničnika, članova Vijeća, ali i za predsjednike sudova i tužilaštava. Mislim da imamo jedan pozitivan korak, ali želimo vidjeti mnogo više koraka u tom smjeru, jer vaši građani nisu zadovoljni stanjem u pravosuđu. Više od 70 posto građana nema povjerenje u pravosudne institucije na bilo kom nivou”, tvrdi Sattler.

Tegeltijina ostavka je početak prijeko potrebnih i temeljitih promjena u pravosuđu, poručuje otvoreno visoki predstavnik:

“Obaveza je svih članova i članica VSTV-a, te sudskih i tužilačkih institucija, a posebno Tužilaštva BiH i Suda BiH, da pojačaju napore na vraćanju povjerenja javnosti u njihov rad – u najvišem interesu građana koji vape za pravdom. OHR će i dalje pratiti ovo pitanje”.

Advokat Senad Pećanin smatra – Tegeltijina ostavka nije dovoljna. S izuzetkom Biljane Simeunović i Sanele Gorušanović Butigan, koje su posljednje došle u Vijeće, svi ostali bi morali otići.

“Koji su godinama tolerirali, uprkos otkrićima, načina na koje gospodin Tegeltija upravlja VSTV-om i davali su mu punu podršku. Ja vas podsjećam da je VSTV, svi njegovi članovi podržali Tegeltiju nakon objavljivanja i objelodanjivanja afere Potkivanje. To je sramotno zaista”, zaključuje Pećanin.

Za advokata Asim Crnalića, sporno je Tegeltijino plivanje u političkim vodama, misleći na njegove sastanke s Miloradom Dodikom.

“Ako se sastaje s gospodinom Dodikom onda trebaju biti tu u najmanju ruku još i potpredsjednici, tako da svi imaju uvid u sadržaj tog razgovora, a ako su sastanci nekog šireg opsega, ako ima više ljudi, onda svi članovi Vijeća”, smatra Crnalić.

Nakon što Tegeltija preda ostavku pismeno, Vijeće će imati člana manje, jer se povlači u potpunosti.

“Po meni bi bilo najbolje da nakon što čujemo njegovo izjašnjenje, odnosno ostavku, bilo bi dobro da se pozovu predsjednik Vrhovnog suda RS da provede proceduru izbora novog člana ispred osnovnih i okružnih sudova RS, pogotov što krajem decembra dolazi još jedan novi član u Vijeće. U januaru ističe mandat kolegici iz Advokatske komore Federacije, u februaru ističe mandat dvojici članova Vijeća, mislim da bi bilo dobro da se provede procedura popune i da onda odlučimo o novom predsjedniku Vijeća”, kaže Selim Karamehić, član VSTV-a.

Poslovnik kaže da svaki član Vijeća ima pravo da predloži predsjednika, uključujući i sami sebe. Predsjednik se bira tajnim glasanjem. Izabran je onaj koji dobije većinu glasova prisutnih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad