Medicinari HNK prekinuli štrajk: Ogorčeni smo, ovo je direktni udar Vlade HNK

Vijesti 15. dec 202013:14 > 13:18
N1

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona od jutros su na svojim radnim mjestima nakon što je Općinski sud u Mostaru donio odluku da im se zabranjuje štrajk dok se ne utvrdi da li je organizovan u skladu sa zakonom, a nakon žalbe Vlade HNK, odnosno resornog ministarstva.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković kazao je kako im je dat rok od tri dana da dostave odgovor, ali da će njihov pravni tim svu dokumentaciju predati tokom dana.

“Oči 2.600 članova su uprte u Općinski sud u Mostaru, odnosno postupajućeg sudiju od kojeg se nadamo da će čim pregleda dokaze donijeti pravednu, poštenu i zakonitu odluku. Ovo je direktni udar Vlade HNK i ministra zdravstva, pokušaj da se spriječe zdravstveni radnici nakon što su ih pokušali spriječiti u poptisivanju kolektivnog ugovora, da pregovaraju s vladom, da mirovno vijeće ostvarimo s vladom. Nadamo se nastavku pregovora i potpisivanju ugovora”, rekao je Vuković.

Istakao je kako su radnici ogorčeni te da je ovo izazvalo dodatni revolt zdravstvenih radnika prema Vladi i resornom ministru.

“Ministarstva se vrlo brzo aktiviraju kada treba neki njihov interes ispuniti, a svaki naš zahtjev čeka po tri-četiri mjeseca i više. Sramotno”, kazao je.

Kao pozitivnu stvar ocijenio je odluku Kantonalnog suda u Mostaru kojom se zabranjuje brisanje Sindikata radnika doma zdravlja Mostar iz registra.

“To je velika pobjeda u odnosu na direktora koji je pokušavao spriječiti bilo kakvo kritičko mišljenje. Osuđujemo postupak predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH Zijada Latifovića što nije sazvao konferenciju i dao podršku radnicima niti došao pred zgradu Vlade HNK da nam pruži podršku. Od njega ćemo tražiti odgovornost u Sindikatu FBiH”, rekao je Vuković.

Na konferenciji je rečeno i to kako im je resorni ministar uputio poziv za pregovore. Poručuju da su spremni da pregovraju, ali ne pod ucjenjivačkim uvjetima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad