Ostao bez 22 člana porodice: Najteže ostati sam među 4 zida

Vijesti 01. jul 201509:46 > 09:52
N1

Adel Šabanović imao je samo osam godina kad su srpske paravojne formacije upale u Vlasenicu i počele proganjati, zarobljavati i ubijati Bošnjake. S porodicom je izbjegao u Srebrenicu, gdje je 1995. godine preživio genocid.

Rijad Gvozden, bh. glumac i režiser, napravio je dokumentarac o potresnoj Adelovoj životnoj priči. Adel danas živi na rubu egzistencije.

Šabanović je izgubio 22 člana porodice, a sam kaže da “Bog najbolje zna kako mu je”.

“Teško mi je kad se sam zatvorim između četiri zida i kad počnu navirati sjećanja. Imao sam osam godina, 16. maja 1992. kada su u moje selo Zaklopče upale srpske snage”, prisjeća se Šabanović.

Šabanović se sa nanom krio u pećinama oko Srebrenice da bi kasnije izbjegao u taj grad. I u Srebrenici je Adel svjedočio masakrima civila.

Njegova potresna priča je inspirirala mladog bh. glumca i režisera Rijad Gvozden da napravi dokumentarac.

Gvozden kaže da je “slučajno” upoznao Šabanovića, mada izgleda da je to bilo određenje.

“Slučajno sam se upoznao sa Adelom. Kada mi je počeo pričati svoju priču ja sam se naježio i odlučio da mu pomognem. Adel mi je rekao da od lokalne zajednice prima tek 103 KM što mu nije dovoljno ni da kupi drva za zime”, tvrdi Gvozden.

“Treba pomoći Adelu da ima dostojanstven život. Ponosan sam na njega jer je uvijek nasmijan, ali ga i ljudi dočekuju sa osmijehom”.

Šabanović kaže da ima onih koji mu pomažu, ali je mali broj takvih.

“U tim trenucima osjetiš da nisi sam. Znam da nikome nije lako, ali i ako mi se samo nasmiju – dobro je”, kaže Šabanović.