Izvršna urednica Dnevnog Lista: BiH očekuje najgori scenario

Vijesti 01. jul 201510:34 > 11:27
N1

"Nema agende nema novca", kazala je Sanja Bjelica Šagovnović, izvršna urednica Dnevnog Lista u Novom danu.

Bjelica Šagovnović je govorila o reformama i obavezama vodećih stranaka.

“Reforme su pod velikim upitnikom mada su se vodeće stranke obavezale na njihovo provođenje. To znači da nema novca od MMF-a koji je tražio da se usvoji novi Zakon o radu”, kaže gošća Novog dana.

Dodala je da BiH, ukoliko se na pronađe rješenje, očekuju teški dani.

“Vlasti bez novca neće imati rješenje jer su entitetski proračuni blizu milijardu KM u dubiozi. Vlasti ne znaju kako to premostiti. Ukoliko se desi takva situacija, a sve su prilike da će doći do nje, u pitanju bi mogle doći isplate iz budžeta – plate, penzije i u tom slučaju može doći do najgoreg scenarija već u jesen”.

Direktorica Dnevnog Lista osvrnula se i na fizički obračuna zastupnika SDA u državnom parlamentu Sadika Ahmetovića i Asima Sarajlića.

“Ovo je veliki skandal među državnim poslanicima. I tokom kongresa SDA govorilo se o problemima u ovoj stranci i dva tabora koji postoje unutar nje. Ova situacija bi mogla dovesti do problema i na državnom nivou jer su četiri poslanika SDA u Parlamentu pokazali neposlušnost predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću”, ističe gošća Novog dana koja dodaje da ovo dodatno komplikuje situaciju u vlasti u BiH.

Otvaranje fabrike Violete je pozitivna slika u moru crni, smatra Bjelica Šagovnović.

“U fabriku Violete uloženo je 40 miliona eura i otvoreno novih 40 radnih mjesta. Nadam se da ćemo u budućnosti imati više ovakvih primjera. Samo na ovaj način možemo zaustaviti odlazak mladih iz BiH”.