Begić: Pokušaj smjene Vlade TK je antidržavni projekat SBB-a

Vijesti 18. dec 202018:19 > 18:24
N1

Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona kazao je za N1 kako je, prema njegovom mišljenju, pokušaj smjene Vlade u tom kantonu antidržavni projekt, a kao jednog od glavnog krivaca naveo je SBB.

U Danu uživo Begić je rekao kako se oni (aktuelna Vlada TK i DF) “odgovorno bore protiv pandemije u TK da očuvaju budžetska sredstva i plate budžetskih korisnika, neko se bavi političkim kombinatorikama”.

“Ima većine, pa nema većine, pa SBB kaže da su oni većina samo da se smijeni Vlada TK pa će oni u opiziciju. Što znači da ni ta nova vlada ne bi imala većinu. Mi imamo konkretan problem s pojedinim političkim subjektima, konkretno s SBB-om čiji predsjednik uđe u Vijeć minsitra pa izađe, zastupnici uđu u skupštinsku većinu, pa izađu”, kazao je Begić.

Na pitanje zbog čega su u SBB-u nezadovoljni, kazao je da “ne zna”.

“Mislim da je tu riječ o antidržavnom projektu. Riječ je o destabilizaciji trokuta Sarajevo-Tuzla-Zenica. Gdje god imamo zastupnike iz te političke partije imamo stalnu i konstantnu nestabilnost, nemamo posvećenost, rad i borbu protiv pandemije. Svi ostali koji su u vladajućim koalicijama pokušavaju s tim da se nose, ali onda imate miniranje s te strane. Onda kada vidite ponašanje predsjednika te stranke koje imenujete za ministra u Vijeće ministara danas, a on sutra izađe u najtežim vremenima krize, mislim da su stvari poprilično jasne. Pametnom je i išaret dovoljan”, rekao je Begić.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da li su DF-ovci izigrali povjerenje građana odlaskom u koaliciju sa SDA, Begić je rekao kako njima “za razliku od nekih drugih partijska knjižica i stranka nisu važniji od države”.

“Preuzeli smo odgovrnost i ušli smo da se borimo i rezultate naše borbe vidimo. Oteli smo CIK iz šapa i zagrljaja Dragana Čovića i Milorada Dodika i vratili ga građanima i prvi put imamo regularne izbore. Sprečavamo da SDA podlegne utjecaju i zagrljaj HDZ-a i prihvati izborni zakon, zbog toga smo ušli u vlast. Naši principi su država i bh. narod”, kazao je.

Govoreći o izmjeni Zakona o VSTV-u, kazao je kako se uvodi novi mehanizam za preispitivanje nosioca pravosudnih funkcija u Predstavničkom domu PSBiH, ako zakažu njihovi unutrašnji mehanizimi, “kao to što je to bio slučaj do sada”. Prema Begićevim riječima, bit će formirana ad hoc komisija od sedam članova među kojima je najmanje troje profresora pravnih fakulteta, i najmanje jedan iz opozicije. Postupak će biti transparentan, a u tom slučaju nosioca pravosudnih funkcija Predstavnički dom PSBiH može smijeniti.

“Pored dosta čestitih ljudi koji sjede u Predstavničkom domu, pojedini su upetljani u teške finansijske afere i oni koji se sumnjiče za ratne zločine. Ima onih koji bi došli na udar pravosuđa i sadašnje stanje je da oni štite sistem i sistem njih. Očekujem da eć Dom naroda biti problem, ali ako ne podrži set zakona koji su u interesu svih čestitih nosilaca pravosudnih funkcija koji ne mogu da rade zbog ovakvih afera i pojedinaca koji narušavaju ugled pravosuđa, valja razmišljati o mogućem raspuštanju tog doma”, kazao je Begić.

Naglasio je kako podržava Tegeltijinu ostavku, ali da to nije dovoljno jer je to “posljedica, a ne uzrok” te je potrebno donijeti dobra zakonska rješenja.

Govoreći o “rastrošnosti Parlamenta u doba pandemije”, kazao je kako je “sramotno to što rade” te da je zato da svi poslanici primaju prosječnu platu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad