Urednica "Nezavisnih novina" za N1: Napadi na novinare "nešto što se dešava"

Vijesti 19. dec 202011:22 > 12:07
N1

Urednica "Nezavisnih novina" Sandra Gojković Arbutina bila je gošća "Novog dana". Razgovarali smo o prijetnji smrću koju je dobila redakcija "Nezavisnih".

Mi smo taj dan, u četvrtak, nastavili normalan rad i u printanom i online izdanju. Pojačali smo mjere bezbjednosti unutar zgrade u kojoj se nalazimo. Pozvali smo policiju, uzeli su izjave i očekujemo ipak da se malo više potrude i nađu s kojeg je to računara pozvano, s obzirom da su u pitanju sve osmice, ikako sam saznala to je neki sistem poziva sa Googlea i očekujemo bilo kakvu informaciju o tome ko je to uputio i koji su njegovi motivi. Osjećali bismo se i sigurnije zbog toga ali i da policija pokaže odlučnost da se to razriješi“, istakla je urednica “Nezavisnih novina” za N1.

Kazala nam je i da su policijski službenici došli u roku od 10 minuta od njihovog poziva, ali da je ona pokušavala u ova dva dana da pošalje apel koji im je, kako je navela, značajniji možda od samog tog slučaja, a to je da pravosudni organi do kraja istjeraju svaku ovakvu prijetnju.

VEZANE VIJESTI

Stekla sam utisak kao da su napadi na novinare ‘nešto što se dešava’, kao da ne treba da brinemo, ali bojim se da prijetnje medijima se ne shvataju toliko ozbiljno. Dobijala sam izjave poput ‘svašta pišete, to je vaša svakodnevnica’. Očekujemo da policija odradi svoj dio posla, ali u 90 posto slučajeva to ostane u toj fazi. Šta treba da se desi da ovako nešto dobije sudski epilog? Mislim da ako bi svaki taj slučaj do kraja bio istražen, svaka buduća namjera bi bila bar malo smanjena. Ovo je bio telefonski poziv, ali bili smo svjedoci napada poput napada na kolegu Vladimira Kovačevića koji je jedva živu glavu izvukao. Bilo je istraživanje koje je pokazalo da svaki četvrti stanovnik RS smatra da je OK udariti novinara“, istakla je Gojković Arbutina.

Velike su kritike novinara prema pravosuđu kada je riječ o ugrožavanju novinarskih sloboda. Linija za pomoć novinarima evidentirala je 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću tokom 2020. Ni jedan od ovih slučajeva nije okončan kažnjavanjem napadača.

O tome i govorim: da to što je policija došla da to nama ne znači ako taj slučaj neće zaista biti do kraja istražen, i to ne samo ovaj nego bilo koji slučaj, bez obzira što je bila telefonska prijetnja, a bojim se da će voo sada doći do toga ‘niste bili fizički ugroženi’. Nijedan medij u BiH se ne može osjećati zaštićeno. Odavno je stvorena atmosfera da novinari svašta pišu i da trebaju da uzmu pravdu u svoje ruke. Sistem tromo rješava probleme s kojima se novinari suočavaju“, kazala je za N1.

Rekla je i da je imala mnogo podrške kolega novinara iz cijele BiH te da su mediji složni kada je ovo u pitanju.

Svako od tih medija bio je u istoj situaciji i zna se da to nije nimalo prijatno. Možda bi trebalo još snažnije da idemo prema sistemu kad je u pitanju zaštita medija“, naglasila je Gojković Arbutina za N1.

Kazala je i kako u Banjaluci godinama predlažu da se izmijeni jedna klauzula u Krivičnom zakoniku, a to je da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad