UŽIVO na N1: Rezultati izbora u Mostaru, novo brojanje na više mjesta

Vijesti 20. dec 202007:03 > 21. dec 2020 20:13
N1

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održali su se 20. decembra i to prvi put u uslovima pandemije Covida-19. U gradskoj izbornoj jedinici dijeli se 13 od ukupno 35 mandata u Gradskom vijeću Mostara. Preostala 22 mandata dijeli se kroz šest izbornih jedinica. Prema poznatim podacima na izbore Mostaru izašlo je 55 posto birača s pravom glasa.

20:10

Zajednička izjava Borella i Várhelyija o izborima u Mostaru

“Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou”, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella i komesara Olivera Várhelyija povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Evropska unija pozdravlja uredno održavanje izbora u ovom gradu, što su potvrdili izborni organi i lokalni posmatrači. Novo Gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara.

Više na linku OVDJE.

20:08

Pitali smo Mostarce: Koliko su zadovoljni rezultatima izbora

Dan nakon historijskih izbora Mostarci se vraćaju svojim svakodnevnim obavezama i problemima. Naša ekipa i danas je razgovarala građanima, akademskom zajednicom, poznavaocima prilika u ovom hercegovačkom gradu. Za N1 su komentarisali da li su zadovoljni dosadašnjim rezultatima i šta su njihova očekivanja od budućeg Gradskog vijeća.

Glasovi se prebrojavaju. Zgrada Gradskog vijeća Mostara uskoro će postati radno mjesto za 35 odabranih. No, nezadovoljstvo nije nestalo. Ugledna Mostarka, Štefica Galić žali jer nakon 12 godina bez izbora, izlaznost je bila preniska. A nakon svih nedaća koje su zadesile Mostar, većina nije promijenila ni političku opciju.

Više pročitajte OVDJE.

18:39

CIK objavio najnovije rezultate izbora u Mostaru

Centralna izborna komisija BiH je objavila nove preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su jučer u gradu na Neretvi.

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima je 55,00 %, odnosno glasalo je 52.865 birača.

Više OVDJE.

16:29

CIK usvojio odluku: Novo brojanje glasova na blizu 70 mjesta u Mostaru

CIK je danas održao sjednicu na kojoj je razmatrana tačka dnevnog reda sa zahtjevom GIK Mostar o ponovnom otvaranju vreća sa glasačkim materijalom radi novog prebrojavanja i utvrđivanja finalnih rezulatata izbora, sa nekoliko biračkih mjesta. Odluka je usvojena jednoglasno. Naredba će biti izrađena i dostavljena GIK-u Mostar.

“GIK Mostar podnijela je zahtjeve za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezulata. Prijedlog je da se donesu naredbe kojima će se omogućiti otvaranje vreća za nekoliko biračkih mjesta”, saopćeno je na početku sjednice te su navedene sve izborne jedinice za koje je zahtjev upućen.

Podsjetimo, radi se o više od 70 biračkih mjesta na kojima se glasalo u Mostaru.

Više na linku OVDJE.

15:05

Izetbegović: Naša očekivanja su jasna, želimo evropski Mostar

Lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se na svome Facebook profilu povodom jučer održanih lokalnih izbora u gradu Mostaru.

“Čestitam svim građanima Mostara uspješno održane izbore. Posebno se zahvaljujem glasačima koji su podržali kandidate Koalicije za Mostar 2020”, napisao je Izetbegović.

Rezultatima izbora, kako je rekao je zadovoljan, naročito ukupnim brojem glasova koje su osvojili kandidati Koalicije.

Više čitajte OVDJE.

14:02

Kukić za N1: Mostar nastavlja putem kojim je i do sada vozio

Slavo Kukić, univerzitetski profesor, za N1 je kazao da će Mostar nastaviti istim putem kojim se i do sada vozio – nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati Lokalnih izbora u ovom gradu. Kukić je rekao da broj mandata nije poznat, ali je izvijesno da će “partije koje drže Mostar u nekoj vrsti logora – to činiti i naredne četiri godine”, misleći na SDA i HDZ.

“Mostar nastavlja putem kojim je i do sada vozio, koji su prakticirali zaštitnici, pod navodnim znacima, hrvatskih, bošnjačkih i srpskih nacionalnih interesa. To je rezultat izvan zdrave pameti, ali je izraz volje naroda. Bilo je razloga da bude drugačije. Mostarci su imali tovar razloga da masovno iziđu na izbore, kao nikada do sada i da leđa okrenu onima koji su ih uzjahali prethodnih četvrt stoljeća i uskratili im pravo da biraju i da budu birani prethonih 12 godina”, rekao je Kukić u uvodu.

“Isti su ih sustavno uništavali, i ono malo temelja kojima su mogli graditi nadu, uništili su im Aluminij, druge simobole, ostavili ih bez posla i dali kartu u jednom smjeru iz zemlje, i starom i mladom”, rekao je Kukić.

Intergralni tekst pročitajte OVDJE.

13:59

Inzko: Imamo puno povjerenje u CIK, pokušaji da se ugrozi njihov kredibilitet

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pohvalio je sve građane Mostara koji su jučer izašli na birališta i prvi put nakon više od deset godina glasali za svoje predstavnike.

Također je pohvalio Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH za uspješno organiziranje uzastopnih izbora u vrlo teškim okolnostima izazvanim pandemijom Covida-19 i pod velikim političkim pritiskom.

„Uprkos intenzivnom pritisku i brojnim pokušajima da se ugrozi kredibilitet CIK-a, njihov rad je ostao profesionalan i efikasan, te je omogućio Mostarcima da glasaju za novo Gradsko vijeće. Imamo puno povjerenje u CIK, njegove članove i njihov profesionalni rad“, rekao je visoki predstavnik.

DETALJNIJE.

13:59

Čović pisao Inzku, Sattleru, Nelsonu i Kavalec: Nakon 17 sati raspad sustava

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo voditelju Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericu Nelsonu, visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku, veleposlanici Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, u vezi izbora u Mostaru.

“Jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast. Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome. Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru. Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tijekom samih izbora tako i naknadno tijekom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim”, naveo je Čović u pismu.

Detaljan sadržaj pronađite OVDJE.

13:58

Oručević za N1: Ne može niko svojatati ovaj grad

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević gostovao je u emisiji Novi dan gdje je govorio o jučerašnjim lokalnim izborima koji su održani u Mostaru nakon 12 godina.

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostar u gradskog izbornoj jedinici najviše glasova osvojila je lista HDZ-a.

Iznenađen sam što su se sinoć iz štabova koristili parcijalnim rezultatima i svako je birao neke rezultate koje njima odgovaraju, a jutros smo vidjeli da stvari ne stoje onako kako je sinoć prezentirano. Stvarala se konfuzija što će se danas riješiti. HDZ kao što se očekivalo vodi na ovoj listi, zato što naše stranke nisu izašle u zajedničkom bloku. U njihovom zbiru bit će blizu HDZ-a ako ne i više i očekujem da bi mogli imati 18 vijećnika i mogućnost za izbora gradonačelnika iz tog takozvanog probosanskog bloka“, komentarisao je Oručević rezultate izbora u gradu na Neretvi.

Opširnije OVDJE.

13:26

“Za izbor gradonačelnika Mostara bit će potrebna dodatna politička koaliranja”

Prema broju prebrojanih glasova, nijedna politička opcija, koalicija ili stranka ne može sa sigurnošću potvrditi koliko je osvojila mandata u Gradskom vijeću Mostara, kaže ispred Koalicije za Mostar predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar Salem Marić.

Kako kaže, prema trenutnom stanju i projekcijama koje imamo sa terena, probosanske stranke, tačnije Koalicija za Mostar 2020 i BH Blok imaju potrebnih 18 vijećnika koji su potrebni za izbor gradonačelnika.

DETALJNIJE.

13:26

Koalicija “Pod lupom”: Preliminarna ocjena izbornog dana u Mostaru

Preliminarna ocjena Koalicije „Pod lupom“ izbornog dana za Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru je da je izborni dan protekao uglavnom mirno uz manji broj evidentiranih izbornih nepravilnosti koje se ponavljaju na svakim izborima.

Sve evidentirane nepravilnosti zahtijevaju pažnju izborne administracije i nadležnih organa, te ukazuju na potrebu za unapređenjem izbornog zakonodavstva.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu kako im je drago što je građanima i građankama Mostara, nakon 12 godina, konačno omogućeno biračko pravo na Lokalnim izborima.

OPŠIRNIJE.

11:38

HDZ BiH: Preko noći ukradene tisuće hrvatskih glasova, pozivamo na istragu

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar saopćio je kako najoštrije osuđuje malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru i “već poznatu i neskrivenu krađu tisuća glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara”, kako su naveli u saopćenju.

“Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering, nakon zatvaranja birališta, a sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje. Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16.00 sati od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih Hrvatske stranke. Tko je ukrao te glasove i/ili ih prebacio drugim političkim opcijama”, istakli su u saopćenju iz HDZ-a BiH.

Detaljnije na OVOM linku.

11:37

HNS: Netko je preko noći odradio skandalozni izborni inženjering

Središnje izborno povjerenstvo BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, osobito kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru. Naime, u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu se uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad, tvrde iz Hrvatskog narodnog sabora.

“Zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bismo spasili izborni proces. Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH”, poručuju iz HNS-a.

OPŠIRNIJE.

10:50

“Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka, legli kao probosanska stranka”

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH na svom Facebook profilu komentarisao je Lokalne izbore u Mostaru, a rekao je kako bi BH blok trebao najmanje poduplati broj gradskih vijećnika u odnosu na mandate ljevice u posljednjem sazivu Gradskog vijeća.

Nikšić je također rekao da SDP i BH blok nisu varali svoje birače, te da će biti interesantno vidjeti koliko će gradskih vijećnika biti izabrano iz stranaka koje su “pristale biti ikebana SDA-u na njihovoj listi”.

“Jučer smo se probudili kao izdajice Bošnjaka u jednom dijelu Mostara, odnosno kao Bosnjačka podvala u drugom dijelu Mostara”, naveo je Nikšić između ostalog u postu na Facebooku.

Njegovo obraćanje prenijeli smo u cjelosti.

10:32

Ko gdje vodi na izborima u Mostaru?

Centralna izborna komisija BiH je objavila nove preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara. Donosimo vam pregled po gradskim izbornim jedinicama.

Evo detalja!

9:14

Pogledajte rezultate izbora sa Gradske liste u Mostaru

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarne rezultate za Gradsku izbornu jedinicu Mostara, od prebrojanih glasova do 9:00 sati. Ova jedinica dat će 13 vijećnika u Gradsko vijeće Mostar.

9:06

CIK objavio nove rezultate izbora u Mostaru

Centralna izborna komisija BiH je objavila nove preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

EVO REZULTATA!

8:24

Ko je uvjeren u pobjedu, a ko je već proslavio: Samo jedna stranka nezadovoljna

Nakon Lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani prvi put nakon 12 godina, stigle su brojne poruke političara i partija koje su učestvovale na izborima u ovom gradu. Interesantno, HDZ BiH i Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH i BPS) uvjerene su u pobjedu i u to da će imati najveći broj vijećnika u Gradskom vijeću, te kako će upravo te dvije opcije dati gradonačelnika Mostaru.

S druge strane, BH blok se nakon zatvaranja birališta i objave prvih nezvaničnih, ali i preliminarnih rezultata, pohvalio rezultatom, kao i još neke stranke.

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku.

7:46

Željko Bakalar iznio detalje o izbornom danu u Mostaru

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je u ponoć prve nezvanične preliminarne rezultate za Gradsku izbornu jedinicu Mostar iz koje se bira 13, od ukupno 35 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Grada Mostara.

Najveći broj glasova prema tim rezultatima osvojio je HDZ BiH 6.310, slijedi Koalicija za Mostar sa 3.820, Hrvatska republikanska stranka sa 1056, BH Blok ima 902, Koalicija “Ostajte ovdje” 522, HDZ 1990 350, Platforma za Progres 305 glasova…

Kako je kazao Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, izborni proces u Mostaru se odvijao u skladu sa izbornim pravilima.

OPŠIRNIJE.

7:25

Irma Baralija: Povijesni izbori, a možda i povijesni rezultati BH bloka

Informacije koje imamo pokazuju da će BH blok Mostar (SDP BiH – Naša stranka), zajedno s Prvom mostarskom partijom, od pet mandata koje idu s našeg gradskog područja možda imati tri, izjavila je nositeljica liste BH bloka za gradsko područje Stari grad Irma Baralija.

“Povijesni izbori, a kako stvari trenutno stoje možda i povijesni rezultati BH bloka, pogotovo kada govorimo o području Stari grad. Naravno, nećemo još proglašavati pobjedu, ali smo jako sretni”, istaknula je Baralija.

Nositelj liste BH bloka i predsjednik GO SDP-a Mostar Arman Zalihić kazao je kako su brojevi koji pristižu u stožer BH bloka ohrabrujući.

OPŠIRNIJE.

7:25

Prvi rezultati CIK-a za izbore u Mostaru

U Mostaru su 20. decembra održani prvi Lokalni izbori nakon 12 godina, a malo iza ponoći Centralna izborna komisija saopštila je prve preliminarne rezultate za gradsku jedinicu Mostar, koja će u Gradskom vijeću Mostara dati 13 vijećnika.

Prema pristiglim i prebrojanim rezultatima u ovom dijelu HDZ BiH je osvojio 6.310 glasova, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) je dobila 3.820 glasova, HRS 1.056 glasova, BH blok 902.

Dalje, srpska lista okupljena iza Koalicije Ostajte ovdje dobila je 522 glasa, HDZ 1990 350, Platforma za progres 305, Neovisna lista Pravo na grad dobila je 226 glasova, Mostar moj dom koalicija osvojila je 166 glasova, dok je Lijevo krilo sakupilo 155 glasova.

Nove preliminarne rezultate CIK će saopštiti 21. decembra u 9:00 sati.

Ukupno je to nešto više od 13.000 glasova, odnosno oko 25 posto od ukupnog broja birača koji su u nedjelju glasali. U gradskoj izbornoj jedinici dijeli se 13 od ukupno 35 mandata u Gradskom vijeću Mostara.

Preostala 22 mandata dijeli se kroz šest izbornih jedinica.

0:16

CIK saopštio prve preliminarne rezultate izbora u Mostaru

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, saopštio je prve preliminarne rezultate Lokalnih izbora u Mostaru, za gradsku jedinicu Mostar.

Prema do sada pristiglim rezultatima – poredak je sljedeći:

HDZ – 6.310
Koalicija za Mostar – 3.820
HRS – 1.056
BH blok – 902
Koalicija “Ostajte ovdje” – 522
HDZ 1990 – 350
Platforma za progres – 305
Neovisna lista Pravo na grad – 226
Mostar moj dom – 166
Lijevo krilo 155 glasova.

0:00

Pogledajte kako izgleda slavlje u BH bloku (VIDEO)

U BH bloku se večeras slavi nakon što su objavljeni preliminarni i nezvanični rezultati izbora u Mostaru.

Iz BH bloka koju čine Naša stranka i SDP poručuju da su ovo bili historijski izbori za njih te da će zajedno s Prvom mostarskom partijom, biti “odlučujuči faktor za Grad Mostar”.

Uz sevdalnike, narodne pjesme i šampanjac, članovi BH bloka slave izborne rezultate u gradu na Neretvi.

23:59

Kojović: Ljudi koji su “izdajice” sada su odjednom postali poželjan partner

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je za N1 kako su se u BH bloku nadali ovom rezultatu koji predstavlja veliki uspjeh. Istakao je da je posebno sretan što je Naša stranka postala parlamentarna stranka u Gradskom vijeću Mostara.

Komentirao je i pozive stranaka da uđu u koaliciju s njima.

“Interesantno je da ljudi koji su ‘izdajice’ i ‘antidržavni elementi’ sada postali odjednom poželjan koalicioni partner. Držimo prevagu između dva bloka i savim je sigurno kada budemo imali precizan broj mandata i vidimo odnose snaga u Gradskom vijeću da ćemo donijeti odluke koje su najbolje za građane Mostara. To će biti odluka BH bloka, a ne niti jednog od ova dva bloka”, kazao je Kojović.

Za izmjene statuta kazao je kako su oni i ranije predlagali kako bi on trebao izgledati – građanski koncept, Mostar kao jedna izborna jedinica i jedan građanin jedan glas.

Integralni tekst pročitajte OVDJE.

23:27

HDZ 1990 nezadovoljan rezultatom na mostarskim izborima

“Nismo zadovoljni našim rezultatima. Trendovi pokazuju da je apsolutni pobjednik izbora HDZ BiH i ja im na tome čestitam”, kazao je večeras nositelj liste HDZ-a 1990 za gradsku izbornu jedinicu Mostar Slaven Princ.

Detaljnije na OVOM linku.

23:23

Čovićev odgovor Zvizdiću – zašto je Mostar stolni grad Hrvata

Dragan Čović, lider HDZ-a, odgovorio je potpredsjedniku SDA Denisu Zvizdiću – rekavši da Mostar ima pet stanovnika koji glasaju za hrvatske političke opcije – biće stolni grad Hrvata.

“Treba razumjeti šta to znači, stolovanje svim institucijama hrvatskog naroda. Ovdje je naše sveučilište, kazalište, bolnica, svako od nas može kazati – stolni grad. To je grad svakog žitelja Mostara”, rekao je Čović, dodavši da drugi narodi u BiH imaju svoje institucije u Sarajevu ili Banjaluci.

“Mostar je grad svih nas, ne samo Hrvata Mostara, nego Hrvata BiH zbog institucija koje imamo tu”, poručio je Čović.

OPŠIRNIJE.

23:22

Vatromet u Mostaru (VIDEO)

Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima izbora u Mostaru, u štabu liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju čini koalicija srpskih stranaka, uključujući i SDS i SNSD, imaju itekako razloga za slavlje. Kako sada stvari stoje, u narednom sazivu Gradskog vijeća Mostara imat će svog predstavnika.

Šef izbornog štaba Luka Petrović za N1 je kazao da još uvijek treba sačekati da se svi glasovi zbroje, te očekuje da stanje u gradu na Neretvi bude bolje i da pozivija Srba bude vidljivija.

Zbog toga je večeras iznad pravoslavne crkve u ovom gradu upriličen vatromet. U štabu ove liste čuju se aplauzi i slavi se.

23:21

CIK objavljuje prve preliminarne rezultate izbora u Mostaru

Prve preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras u ponoć na pres-konferenciji koju ćete moći pratiti uživo na N1 televiziji i portalu.

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su danas, 20.12.2020. godine.

Biračka mjesta su zatvorena u 19:00 sati.

Odziv birača na redovnim biračkim mjestima je 55,00 %, odnosno glasalo je 52.865 birača.

23:20

Čović: HDZ-u 20.000 glasova, ostvaren cilj, Kordić će biti gradonačelnik

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, rekao je večeras da će prema prvim, nezvaničnim rezultatima izbora u Mostaru, ova stranka značajno povećati broj vijećnika i da su ciljevi ispunjeni.

Zahvalio se svim Mostarcima koji su izašli na izbore.

”Zahvala svima onima koji su prepoznali kao vrlo važan dan da nakon 12 godina izađemo na izbore. Uvjeren sam da je to poruka da je došlo vrijeme da se Mostar gradi na jasnim evropskim temeljima. Osobito hvala glasačima HDZ, odboru, stožeru, nositeljima lista, duboko sam uvjeren da će dr. Kordić biti gradonačelnik Mostara. Možemo reći da je HDZ s više od 20.000 glasova stranka koja je dobila dvostruko više mandata što je bio naš cilj, sa 14 – 15 mandata vjerujem da ćemo naći partnere. To je ono što mogu kazati na osnovu dosad prebrojanog dijela glasova”, istakao je on i dodao:

”S te strane, hvala velikoj ekipi HDZ-a, ali ne samo HDZ već i svih onih koji su okupljeni oko HNS-a iako smo možda nepromišljeno izašli sa četiri liste, ali nije plaćena prevelika cijena. To nas treba uozbiljiti za neka buduća vremena. Drago mi je da mogu kazati da će HDZ imati barem 40 posto mandata u gradskom vijeću”, rekao je i najavio novi pristup u upravljanju gradom.

OPŠIRNIJE.

23:20

Tanović o koaliciji: Onaj ko je bio dio problema ne može biti dio rješenja

BH blok je zadovoljan dosadašnjim rezultatima lokalnih izbora u Mostaru. Poručuju da je sada već jasno da su “odlučujuči faktor za Grad Mostar”.

Arman Zalihić kazao je kako su u Starom Gradu prva politička opcija, a njihov partner Prva stranka treća, te će tu osvojiti tri mandata. Uzimajući u obzir i rezultate iz drugih jedinica, imat će ih još najmanje tri.

“Građanska opcija će udvostručiti broj mandata imat ćemo sigurnih šest vijećnika, taj trend može rasti. Rano je za koalicije. Iz dijaspore treba stići još 4.000 listića i oni će imati vrlo važan utjecaj na konačni rezultat, tada ćemo biti pametniji”, rekao je Zalihić.

Govoreći o eventualnoj koaliciji sa SDA, odnosno Koalicijom za Mostar, Zalihć je rekao kako ne postoji nikakav dogovor.

Detaljnije na OVOM linku.

22:50

“Pod lupom” o nepravilnostima u Mostaru

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je na konferenciji za medije održanoj u 21.00 h u Mostaru izvijestila javnost o procesu glasanja, zatvaranju biračkih mjesta i izlaznosti birača na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru.

Na izborni dan nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) niti otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ali je zabilježen jedan slučaj zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na 8 biračkih mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 60 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva). Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 takvih slučajeva.

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti), a na jednom biračkom mjestu je zabilježeno više od 10 ovakvih slučajeva.

Opširniji izvještaj potražite OVDJE.

22:43

Zvizdić pojasnio: Mostar nije ničiji stolni grad

Denis Zvizdić, potpredsjedik Stranke demokratske akcije tokom obraćanja u Mostaru nakon lokalnih izbora u ovom gradu kazao je da Mostar nije “ničiji stolni grad”, te da neće podržati nikakve podjele u ovom gradu – pogotovo ne one na etničkom osnovu. Zvizdić je odgovorio i na pitanje novinara da li vjeruje BH bloku i da li očekuje blokade HDZ-a.

“Da li vjerujemo BH bloku, mi vjerujemo u programske ciljeve i smjernice unutar Koalicije za Mostar. Vjerujemo da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija, glasati svi oni koji žele moderan, jedinstven i savremen Mostar. To je cilj i očekivanje”, izjavio je Zvizdić.

On je kazao da u političkom svijetu postoji politički bonton koji važi svugdje, a to je da koalicija koja ima najviše glasova ima pravo da predloži gradonačelnika.

“Doktor Guzin je po svim referencama najadekvatnija osoba koja treba da vodi Mostar naredne četiri godine. Koalicija za Mostar je objavila program, precizno smo kazali kakav Mostar želimo, koji će konačno sa Gradskim vijećem i gradonačelnikom prekinuti blokadu, kako bi Mostar svoje resurse stavio u funkciju razvoja”, kazao je na pres-konferenciji.

“Ko god da je na tom fonu – sarađivat ćemo. Mostar nije ničiji stolni grad, i nećemo dozvoliti da se nastave podjele, pogotovo ne po etničkom osnovu. Mostar je paradigma BiH, onako kako želimo urediti državu – tako ćemo urediti Mostar”, istakao je.

Više na LINKU.

22:27

Novi rezultati za Gradsku listu Mostara

Na osnovu do sada prebrojanih važećih glasačkih listića za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 13.992 glasa.

Slijedi HDZ koji je dobio 10.325 glasova.

BH blok (SDP, Naša stranka) – 3.972 glasa

Hrvatska republikanska stranka – 2.247

Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar – 1.291

HDZ 1990 – 679

Platforma za progres – 610

Neovisna lista Pravo na grad – 471

Prva mostarska partija – 273

Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) – 242

Napomena: Rezultati su bazirani na još uvijek malom broju prebrojanih glasova i nezvanični su.

22:26

SDA objavila prve rezultate izbora u Mostaru

Koalicija za Mostar koju čini pet stranaka objavila je večeras prve, preliminarne i nezvanične rezultate izbora u Mostaru naglasivši da je uzorak premalen da bi se računao broj vijećnika.

Šerif Špago (SDA) iz Koalicije za Mostar rekao je da su se nadali kompletnijim rezultatima.

‘Nadali smo se da će birački odbori daleko brže raditi i da ćemo u ovo vrijeme imati malo više podataka. Ono što smo upratili nakon završetka glasanja da su mnogi mediji objavljivali parcijalne podatke. Ti podaci nisu relevantni. Znate dobro da na svakom gradskom području imamo listu za to gradsko podruške i da imamo gradsku listu. Različliti je broj subjekata. Da vam skrenem pažnju da oni podaci koji su objavkjeni nisu relevantni”, istakao je Špago.

DETALJNIJE.

22:25

Srpska lista proglasila da je prešla cenzus, suze i zagrljaji u štabu

U Izbornom štabu liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, koju čini koalicija srpskih stranaka, uključujući i SDS i SNSD, proglasili su da su prošli cenzus, tvrde da imaju sigurnog jednog vijećnika u gradskom vijeću Mostara.

U štabu srpske liste čuju se aplauzi i slavi se, a vijesti o prelasku cenzusa rekao je šef izbornog štaba Luka Petrović.

Nosilac srpske liste “Zajedno za nas Mostar” Velibor Milivojević, rekao je da će već od sutra predstavljati Srbe u Gradskom vijeću Mostara, da će se boriti za konstitutivnost, ravnopravnost, za pristup budžetu i borbi za prava povratnika.

“Po podacima koji pristižu imamo razlog za optimizam. Vjerujemo da će od sutra srpska zajednica u Mostaru imati svog predstavnika”.

OPŠIRNIJE.

22:01

Koalicija koju predvodi SDA: Možda bi mi imali najviše razloga za slavlje…

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS u razgovoru sa reporterkom N1 kazao je da ova koalicija možda ima najviše razloga za slavlje, ali je rekao da je sve to preuranjeno.

“Mi smo realisti, imamo naše rezultate, naši posmatrači nam ih dostavljaju, prebrojano je 15 posto, mi vodimo ubjedljivo. Koalicija za Mostar će biti ubjedljivi pobjednik izbora i nadamo se da će naš kandidat Guzin biti gradonačelnik”, rekao je Marić.

Detaljnije na LINKU.

21:55

Raguž: HRS druga opcija među hrvatskim političkim strankama

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je kako preliminarni rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara pokazuju da će HRS imati svoje vijećnike te da će biti druga opcija među hrvatskim političkim strankama.

”Još uvijek je rano davati neke ocjene kako će izgledati Gradsko vijeće i koliko ćemo mi imati vijećnika no informacije koje dobivamo s terena trenutno pokazuju da smo druga opcija među hrvatskim političkim stankama, a treća ukupno”, kazao je Raguž.

integralni tekst pročitajte OVDJE.

21:36

Markovina analizira za N1: Pat pozicija u Mostaru

Historičar Dragan Markovina rekao je večeras za N1 da nakon izbora u Mostaru očekuje jednu vrstu ”pat pozicije” u kojoj ni SDA ni HDZ neće imati hrabrosti da javno obznane svoju koaliciju.

On je istakao da je uspjeh BH bloka nakon objave prvih nepotpunih rezultata – bio veoma dobar.

Mislim da je moguće očito da se dođe i do broja 7, ali je premala brojka da o tome uopće možemo razgovarati. Kako stvari stoje, ako BH blok ne podrži niti kandidata HDZ niti kandidata SDA, po svemu sudeći će SDA i HDZ morati javno obznaniti svoju koaliciju, a siguran sam da oni neće imati hrabrosti to uraditi”, istakao je gost N1 i nastavio:

Tako da očekujem nekakvu pat poziciju u kojoj bi se možda mogao postići neki dogovor ako prođe Pravo na grad. Ili čak neki od ljudi s liste Ostajte ovdje da budu kompromisno rješenje za gradonačelnika”, poručio je Markovina.

Detaljnije na OVOM linku.

21:35

BH blok: Prema prvim preliminarnim rezultatima bit ćemo nezaobilazan faktor

Marinko Šanje iz BH bloka kazao je za N1 kako su vrlo zadovoljni rezultatima koji im pristižu s terena u Mostaru.

“BH blok će biti zasigurno i po prvim prelimiranim rezultatima nezaobilazan faktor u biranju gradskog rukovodstva i donešenja novog statuta Grada Mostara”, rekao je Šanje.

Istakao je kako su dobili informacije s terena da je došlo do određenih neregularnosti te da su njihovi ljudi otišli na birališta kako bi provjerili o čemu je riječ.

DETALJNIJE.

21:35

Donosimo nove rezultate izbora u Mostaru

Na osnovu do sada prebrojanih važećih glasačkih listića za Gradsku listu Mostara, u vodstvu je Koalicija za Mostar koja je je dobila 7.057 glasova.

Slijedi HDZ koji je dobio 5.720 glasova, BH blok (SDP, Naša stranka) 1.889 glasova, Hrvatska republikanska stranka 1.051, Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar 857, HDZ 1990 – 335, Neovisna lista Pravo na grad 189, Platforma za progres 319, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 129…

Napomena: Rezultati su bazirani na još uvijek malom broju prebrojanih glasova.

OPŠIRNIJE.

21:18

Špago o koalicijama u Mostaru: Za saradnju smo s BH blokom

Šerif Špago (SDA) iz Koalicije za Mostar kazao je kako su “spremni za saradnju prije svega sa BH blokom, ali i drugim strankama koje žele izgrađivati Mostar kao jedinstven grad”.

“Koalicija za Mostar je očekivala da zajedno s drugim koji žele sarađivati s ovom koalicijom računa na 18 vijećnika u Gradskom vijeću. Nismo stavili za cilj da možemo osvojiti 17 ili 18 vijećničkih mandata. Za saradnju smo s BH blokom i drugim strankama koje žele izgrađivati Mostar kao jedinstven grad koji je dovoljno širok za sve građane Grada Mostara”, rekao je Špago.

Istakao je kako će se nakon objavljivanja rezultata intenzivirati razgovori sa strankama, ali da su “spremni prije svega razgovarati s BH blokom, pa onda ostalim strankama koje će podržavati sve ono što su precizirali kroz izbornu platformu”.

Detaljnije OVDJE.

21:16

Prva reakcija iz HDZ-a nakon izbora u Mostaru

Mario Kordić – nositelj liste HDZ-a na izborima u Mostaru zahvalio se građanima Mostara na uspješno obavljenom izbornom procesu. On je kazao da je on vrlo nestrpljiv u iščekivanju rezultata.

“Nadam se da će rezultati biti onakvi kakvi očekujemo, nema drugog razloga da ne bude tako. Sretan sam zbog cijele priče, radujem se formiranju novog Gradskog vijeća i početku uspješnog rada”, kazao je Kordić.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko nije želio spekulisati o rezultatima dok ne budu poznati konkretni podaci CIK-a.

“Ne bih volio da proces bude kompromitiran, ne zbog stranaka, nego zbog građana. To podrazumijeva prolongiranje implementacije rezultata. HDZ BiH je zadovoljan izlaznošću, očekujemo da ćemo biti na onoj razini kako smo najavljivali, pojedinačno najveći broj mandata”, rekao je.

OPŠIRNIJE.

21:16

Aplauzi i zadovoljstvo u BH bloku u Mostaru nakon prvih rezultata (VIDEO)

U BH bloku su, sudeći prema atmosferi koja vlada u štabu ove koalicije, izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima izbora u Mostaru.

Nositelj liste BH bloka (SDP BiH – Naša stranka) Arman Zalihić kazao je da imaju brojeve koji ohrabruju.

“Jako smo zadovoljni brojkama koje dolaze u naš štab. U Starom gradu smo već pobijedili na nekoliko biračkih mjesta, u centralnoj zoni, Donjoj mahali, Brankovcu.. Kada je riječ o gradskim područjima jugozapad i zapad, tu smo druga politčka opcija iza HDZ-a, i po ovim projekcijama, sigurno ćemo uzeti vijećnička mjesta na tim područjima. Sve u svemu, jako, jako smo zadovoljni”, naveo je Zalihić.

Detaljnije OVDJE.

20:56

CIK objavio rezultate izlaznosti na izborima u Mostaru

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je da je odziv birača na redovnim biračkim mjestima do 19:00 sati bio 55 posto, odnosno glasalo je 52.865 birača.

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su danas, 20.12.2020. godine.

Biračka mjesta su zatvorena u 19:00 sati.

OPŠIRINIJE.

20:55

Đidelija: Birališta zatvorena, izborni proces protekao bez većih problema

Birališta za lokalne izbore za Gradsko vijeće Mostara su zatvorena, potvrdio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Mostar Hilmo Đidelija.

”Biračka smjesta su sva zatvorena. Trenutno se radi na prikupljanju podataka o postotku izlaznosti po biračkim mjestima, ali kad se sve sumira on će biti oko 55 posto”, kazao je Đidelija.

Po njegovim riječima, nekih drastičnijih problema na biralištima nije bilo.

Opširnije na OVOM linku.

20:29

Počelo brojanje listića, stižu prvi nezvanični rezultati za izborne jedinice

Nakon što su birališta zatvorena u Mostaru, počelo se sa brojanjem listića. Rezultati su bazirani na još uvijek malom broju prebrojanih glasova. U izbornoj jedini Stari grad prema još uvijek malom uzorku i prebrojanih preko 1.300 glasova,

Koalicija za Mostar dobila je 701 glas. Slijedi HDZ koji je dobio 314 glasova, BH blok (SDP, Naša stranka) 158 glasova, Hrvatska republikanska stranka 97, HDZ 1990 84, Ostajte ovdje – Zajedno za naš mostar 55, Platforma za progres 55, Mostar moj dom (HSP, HSP BiH, HKDU, Hrast) 17, Neovisna lista Pravo na grad 17, Prva mostarska partija 3…

Detaljnije na OVOM linku.

20:15

Špago: Izlaznost na izborima u Mostaru oko 52 posto

Šerif Špago iz Stranke demokratske akcije u Mostaru kazao je kako je izlaznost na lokalnim izborima oko 52 posto, ali da u ovaj broj ne ulaze glasovi prikupljeni preko mobilnih i covid timova.

“Današnji izborni dan u Mostaru je protekao u relativno finoj atmosferi bez težih narušavanja izbornog procesa, uz pojedinačne slučajeve. Mi smo zadovoljni da su procedure u najvećoj mjeri ispoštovane posebno u ovakvoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Špago.

Istakao je kako se očekuje da će izlaznost biti veća od one iz 2018. godine te da će Koalicija za Mostar biti pobjednička.

Kompletnu vijest pročitajte OVDJE.

20:08

N1 ispred centrale HDZ-a: Teške optužbe na račun SDA

Birališta su večeras u Mostaru zatvorena u 19 sati, a kako javljaju reporteri N1 televizije s mjesta događaja, prvi preliminarni rezultati bit će objavljeni do kraja dana.

Reporter N1 Boris Brezo nalazi se ispred centrale Hrvatske demokratske zajednice u gradu na Neretvi, a kako je javio, još tokom izbornog dana zabilježene su ”varnice” i teške optužbe koje je na račun Stranke demokratske akcije uputio lider HDZ-a Dragan Čović.

On je optužio SDA za pokušaj mijenjanja izborne volje u područjima grada gdje žive većinom Hrvati i to tako što su, kako Čović kaže, prebacivali stotine građana Bošnjaka na ova područja. To je optužba i tim povodom je Čović pisao i pismo međunarodnim predstavnicima.

Više na OVOM linku.

19:58

Salem Marić: Možemo biti zadovoljni

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, ispred Koalicije za Mostar koju čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, rekao je da je matematika u Mostaru najvažnija – te da se nada kako će ova koalicija imati većinu u Gradskom vijeću, te da će njihov kandidat Zlatko Guzin biti gradonačelnik Mostara.

On se zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore, a prema informacijama ovog političkog saveza – više od 52 posto građana je izašlo na izbore, bez COVID timova, mobilnih timova i glasova iz dijaspore.

“Možemo biti zadovoljni, imat ćemo pres-konferenciju u 20:00 sati gdje ćemo izaći sa podacima s kojim raspolažemo”, rekao je Marić.

On je kazao da SDA sama ne može ponoviti rezultat iz 2008. godine kada su imali 12 vijećnika, ali je rekao da koalicija može imati više, 14 ili 15 koliko se nadaju.

Detaljnije na OVOM linku.

19:57

Pratite UŽIVO na N1: Rezultati izbora u Mostaru

Nakon 12 godina čekanja, stanovnici Mostara su glasali i izabrali svoju lokalnu vlast.

I u izbornom danu i noći budite s nama, kada donosimo i sveobuhvatne analize, iz minute u minutu prebrojavamo osvojene glasove te vam na jednostavan način prikazujemo ko gubi, a ko dobiva.

Pratimo zatvaranje birališta, dok vam naši reporteri Adisa Imamović, Boris Brezo i Rasim Pavica prenose atmosferu iz izbornih štabova, te razgovaraju sa glavnim akterima izbora u Mostaru.

Izbora čiji ishod komentiramo sa našim gostima u dva studija. U sarajevskom su Dženana Karup-Druško, Ranko Mavrak, a u mostarskom Milan Sitarski, Dragan Markovina, Faruk Kajtaz i Dražen Barbarić.

Nedjelja, 20. decembra ove godine. Tačno u 19 sati i 30 minuta. Uživo i na našem web portalu, te na društvenim mrežama. Sa Vama Zvonko Komšić i Tina Jelin- Dizdar.

Izbori u Mostaru na N1!

Pratite UŽIVO na OVOM linku.

19:24

Poruke kandidata i političara nakon izbora u Mostaru

Zatvorena su birališta u Mostaru, a građani ovog grada prvi put nakon 12 godina, odnosno 2008. godine birali su lokalnu vlast. 

Poruke kandidata i političara nakon izbora u Mostaru pronađite OVDJE.

19:05

Zatvorena birališta u Mostaru

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas nakon 12 godina. Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, javljaju reporteri N1 s mjesta događaja. Izborni dan protekao je mirno, a kako nam je potvrđeno iz policije, nisu prijavljeni nikakvi incidenti.

Biračka mjesta su otvorena u 7 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Detaljnije na OVOM linku.

18:28

Kavalec: Divno je svjedočiti izborima koji se konačno održavaju u Mostaru

Ambasadorica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec danas je u posjeti Mostaru gdje se nakon 12 godina održavaju lokalni izbori.

Kavalec je izrazila oduševljenje zbog održavanja izbora te se zahvalila svima koji učestvuju u nadzoru nad provođenjem izbora.

“Divno je svjedočiti lokalnim izborima koji se konačno održavaju u Mostaru. Hvala općinskoj izbornoj komisiji, koaliciji Pod Lupom i onima koji naporno rade da bi osigurali pravičnost, integritet i sigurnost izbora”, kazala je Kavalec.

Detaljno na OVOM linku.

18:27

Inzko: Mostar je mutlietnički grad koji povezuje, želim da i Srbi dobiju mandat

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je u Mostaru gdje je obišao biračka mjesta. U razgovoru za N1 kazao je kako je vidio veoma svečanu atmosferu danas u gradu na Neretvi, da svu svi građani disciplinovani i poštivali sve mjere te da se nada da će, nakon danas, Mostar biti specijalan grad koji povezuje cijelu državu, kao što mu i sam naziv kaže.

“Dolazile su cijele porodice. Većinom su dosta mladi ljudi u biračkim komisijama. Neki koji nikada nisu glasali, bilo je začuđujuće i jako prijatno to vidjeti”, rekao je Inzko.

Na pitanje da li je ovo rezultat velikog pritiska međunarodne zajednice, Inzko je rekao da je to prije svega rezultat “velikih očekivanja”.

Istakao je kako je jedan od njegovih bivših zamjenika održao oko 100 sastanaka sa strankama, ali da dogovori nisu prošli u Paralmentu.

Detaljnije OVDJE.

18:15

Štamparska greška na glasačkim listićima u Mostaru

Pojedini birači postavljaju pitanje validnosti njihovog glasa zbog toga što se na glasačkim listićima nalazi štamparska greška (štamparski otisak kratke krive linije). S tim u vezi ukazujemo da ista ne može dovesti u sumnju volju birača.

“Birački odbori zbog navedene štamparske greške neće proglasiti takav listić nevažećim, ako je jasna volja birača koi je glasao”, naveli su iz CIK-a.

Opširnije na OVOM linku.

18:00

Provjerili smo: Šta građani Mostara očekuju od izbora

Prema podacima Centralne izborne komisije 96 hiljada Mostaraca i Mostarki moglo je glasti redovnim putem, dok je svoje biračko pravo moglo ostvariti i 4.000 građana sa pravom glasa u odsustvu i putem pošte. Mnogima je ovo bio prvi put da su izašli na izbore. Provjerili smo – šta građani Mostara očekuju od lokalnih izbora u ovom gradu.

Sedam je sati – vrijeme za početak glasanja. Zvonimir Aničić nije kasnio. Prvi je glasao na svom biračkom mjestu.

“Vrijeme je krajnje da odlučimo, narod kako će glasati po svojoj nekoj dobroj volji”, rekao je Aničić za N1.

Izmjeriti temperaturu na ulasku, dezinfikovati i provjetravati biračko mjesto, držati obaveznu fizičku distancu samo su dio seta epidemioloških mjera – za sve Mostarce to je prvi put da glasaju u takvim okolnostima, za 25-godišnjeg Aleksandra Bobana prvi put da uopće i bira lokalnu vlast. Nada se ekonomskim promjenama, o odlasku ne razmišlja.

“Što se tiče posla zaista nema, naručito što se tiče omladine, tako da se nadam da će se to ovim izborima i promijeniti”, kazao je Boban.

Da je omladini danas najteže konstatuje i bračni par Dabić, koji hrabro koračaju kroz devetu deceniju života. U Mostaru rođeni, tu će i umrijeti kažu, ali bolja vremena za njihov grad, naglašavaju, moraju doći. Početak promjena vide u današnjem izbornom procesu

“Dobro je izaći kome je god dužnost nek izađe, nek da svoj glas kome želi i ništa drugo”, rekla je Milena Dabić.

Pogledajte prilog Rasima Pavice.

17:09

Gdje se najviše glasalo, a gdje najmanje

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas nakon 12 godina. Do 16:00 sati na redovitim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto.

Od ukupnog broja registrovanih birača na redovnim biračkim mjestima (95.958) na izbore je izašlo 38.692 građana grada na Neretvi.

Najveća izlaznost je u Izbornoj jedinici Jug gdje je izašlo preklo 45 posto građana.

Opširniji izvještaj pronađite na LINKU.

16:52

Izvještaji o nepravilnostima na izborima u Mostaru

Do 14 sati u Mostaru je glasalo 38, 1 % birača, više nego na redovnim izborima, saopćeno je u popodnevnim satima iz Koalicije pod lupom.

Kako je navedeno u saopćenju, posmatrači Koalicije ”Pod lupom” su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja do 14 sati. Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

”Na 3 biračka mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Opširnije OVDJE.

16:45

Odziv do 16:00 sati 40,32 posto

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas nakon 12 godina.

Do 16:00 sati na redovitim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 %.

Odziv nakon zatvaranja biračkih mjesta saopćit ćemo u 21:00 sat, navode iz CIK-a.

Detaljnije na OVOM linku.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

15:27

Nelson: Poziv građanima da glasaju, ima još vremena

Američki ambasador u BiH Eric Nelson pozdravio je održavanje izbora danas u Mostaru, te kazao da se nada još boljem odzivu do zatvaranja birališta u 19 sati.

“Nadam se još boljem odzivu, pozivam građane da izađu i glasaju jer imaju još neka 4 sata do zatvaranja birališta. Nadam se da će sve nepravilnosti eventualne biti prijavljene i da će nadležni reagovati”, kazao je Nelson.

Poručio je kako se nada da će građani i politički lideri narednu godinu iskoristiti za reforme.

15:25

Sattler: Tri poruke povodom izbora u Mostaru

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler obratio se medijima skupa sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, u jeku današnjih izbora u Mostaru. Kazao je da ima tri poruke.

“Sve se čini nemogućim dok se ne uradi, jedan je od najpoznatijih citata Nelsona Mandele. Tako se i za Mostar djelovalo da je nemoguće imati izbore, ali evo nas danas tu i drago mi je što sam tu. To je moja prva poruka”, kazao je Sattler.

Dodao je da su svi naredni dani važni kao današnji.

“Druga poruka je da je kao što je važan današnji dan, važan i sutrašnji dan, kao i 28. decembar. To je moj poziv i apel 35 vijećnika koji će biti izabrani u Gradsko vijeće. To je moj apel njima, da se uhvate u koštac sa problemima i na konkretno djelovanje. Da se što prije formira Gradsko vijeće”.

14:36

N1 u Mostaru: Očekuju li građani promjene nakon izbora

Ekipa televizije N1 nalazi se u Mostaru gdje prati održavanje lokalnih izbora u gradu na Neretvni nakon 12 godina od neodržavanja izbora.

Pitali smo građane Mostara šta misle da li će izbori donijeti promjene i kako je ostavriti svoje demokratsko pravo nakon 12 godina.

“Dobro je izaći, kome god je dužnost, neka izađe”.

Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

14:35

Bakalar o navodima koalicije “Pod lupom” za N1: Nijedan birač se nije žalio

“Naše službe provjeravaju kako je došlo do različitih brojki građana sa pravom glasa u Izvodu iz Centralnog biračkog spiska u odnosu na spiskove po biračkim mjestima. No, do ovog trenutka niti jedan birač se nije žalio da njegovo ime nije pronađeno na spisku i svi su uredno glasovali”, kazao je za N1 predsjednik CIK-a Željko Bakalar kao reakciju na navode koalicije “Pod lupom”.

Kako je dodao Bakalar, vjerovatno se radi o razlikama u podacima dostavljenim spomenutoj koaliciji “Pod lupom” u odnosu na spiskove na biračkim mjestima.

12:49

Sattler stigao u Mostar

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler danas boravi u Mostaru gdje se nakon 12 godina održavaju lokalni izbori.

Kako je i najavljeno ranije, Sattler će posjetiti Pozivni centar Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zajedno sa ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom.

Sattler je po dolasku posjetio VI Osnovnu školu u Mostaru koja je biračko mjesto gdje je pozdravio prisutne, te usput pitao i “Kakva je izlaznost” na izborima u Mostaru.

12:14

Lokalni izbori u Mostaru: Odziv do 11:00 sati 16,97 posto

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20.12.2020. godine. Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati.

Do 11:00 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 16.280 birača, odnosno 16,97 posto.

Odziv do 16:00 sati bit će saopćen u 17:00 sati.

11:47

CIK BiH se oglasio o štamparskoj greški na glasačkim listićima

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20.12.2020. godine. Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati.

Pojedini birači postavljaju pitanje validnosti njihovog glasa zbog toga što se na glasačkim listićima nalazi štamparska greška (štamparski otisak kratke krive linije). S tim u vezi iz CIK-a ukazuju da linija ne može dovesti u sumnju volju birača.

11:47

Platforma za progres: Neakreditovane osobe pregledaju lične karte (VIDEO)

Danas se u Mostaru održavaju izbori nakon 12 godina. Od 7 sati jutros počelo je glasanje, a već su registrovane prve nesuglasice na pojedinim biračkim mjestima.

Kako su saopćili iz izbornog štaba Platforme za progres, na pojedinim biračkim mjestima nepoznate osobe bez akreditacije vrše provjeru ličnih karti.

11:39

Koalicija “Pod lupom”: Brojevi se ne poklapaju na 142 od 150 mjesta

Na čak 142 izborna mjesta u Mostaru od ukupno 150 zabilježen je drugačiji broj birača sa spiskova koje su dostavili iz CIK-a u odnosu na stvarno stanje, saopćili su danas na obraćanju medijima iz koalicije “Pod lupom”.

Nakon što su izvijestili o općim podacima i otvaranju biračkih mjesta jutros u sedam sati, Dario Jovanović iz koalicije “Pod lupom” je kazao da je glavni fokus trenutno na broju birača sa spiskova iz CIK-a. Vijest čitajte OVDJE.

10:40

Za koga Mostarci danas mogu glasati?

Pravo glasa na izborima u Mostaru ima 100.864 birača, od čega njih oko 96 hiljada i odsustvu, te 3.985 putem pošte.

Izborna komisija imenovala je 16 mobilnih timova za ukupno 873 birača te devet posebnih Covid timova za birače u samoizolaciji. Ukupno se glasa na 150 biračkih mjesta. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

10:39

Ovo su izmjene koje su dovele do izbora u Mostaru

Izmjene koje su usaglasili SDA i HDZ, a koje su usvojene u Parlamentu, odnose se na broj vijećnika koji će biti birani iz gradskih područja, odnosno sa Gradske liste (liste za cijeli Mostar) u Gradsko vijeće Mostara.

Gradsko vijeće Mostara i dalje je sastavljeno od 35 vijećnika. Iz šest gradskih područja koja su ujedno i izborne jedinice u Gradsko vijeće sada se biraju 22 vijećnika. Preostalih trinaest gradskih vijećnika bira se na području cijelog Grada kao jedne izborne jedinice.

Prethodni saziv je izabran po izbornim pravilima koji su kasnije stavljeni van snage. Ostatak vijesti čitajte na OVOM LINKU.

10:38

Hronologija izbora u Mostaru

Prvi gradonačelnik Grada Mostara izabran na demokratskim izborima je Milivoj Gagro koji je obnašao funkciju gradonačelnika od 14. decembra. 1990. godine do ratnih zbivanja 1992. godine. Za vrijeme ratnih zbivanja gradonačelnici su bili Safet Oručević i Mijo Brajković.

Od 1996. godine postoje funkcije gradonačelnika i dogradonačelnika a obavljali su ih Ivan Prskalo i Safet Oručević, a nakon njih Neven Tomić i Hamdija Jahić, te Ljubo Bešlić i Hamdija Jahić.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

10:09

Predsjednik CIK-a BiH: Izborni proces u Mostaru protiče u najboljem redu

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), obišao je danas sa nekim članovima pojedina biračka mjesta u Mostaru poručivši da su sva biračka mjesta otvorena u sedam sati, bez zakašnjenja i da izborni proces protiče u najboljem redu, do ovog momenta.

Ukazao je na značaj održavanja lokalnih izbora u gradu na Neretvi.

“Naravno da je značajno za Mostar, nakon 12 godina konačno imamo izbore, odnosno nakon osam godina imamo prigodu da se konačno konstituira zakonodavna vlast, odnosno Gradsko viječe Grada Mostara. Nakon tolike pauze, Mostarci su konačno dobili prigodu da daju svoj glas za svoju lokalnu vlast”, izjavio je Bakalar.

9:34

Koalicija “Pod lupom”: Izborni dan u Gradu Mostaru započeo bez većih problema

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan u Gradu Mostaru angažovala 240 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Gradu Mostaru kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Mostara.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i proces brojanja glasova.

Skoro svim posmatračima Koalicije „Pod lupom“ omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen sa Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

8:56

CIK BiH: Sva biračka mjesta u Mostaru otvorena na vrijeme

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20.12.2020. godine. Sva biračka mjesta su otvorena jutros u 07:00 sati i zatvaraju se večeras u 19:00 sati, saopćeno je iz CIK-a danas.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

8:52

Mostarci od jutros na biralištima: ”Očekujemo promjene i bolji život”

Prvi put nakon 12 godina na lokalne izbore danas su izašli i građani Mostara. Očekuje se velika izlaznost do kraja dana (birališta se zatvaraju u 19 sati), a reporterska ekipa Anadolije jutros je pitala građane da li očekuju promjene u gradu koji grca u problemima.

Zlatko Solom rekao nam je da očekuje da se stvari u Mostaru poprave.

“Nadam se da je došlo vrijeme da počnemo bolje živjeti i da se stvari u Mostaru počnu mijenjati“, istakao je za Anadoliju Solom.

8:44

Nelson i Sattler danas u Mostaru

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Herecgovini Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler boravit će danas u Mostaru, gdje se danas održavaju lokalni izbori, prvi nakon 12 godina.

8:21

Dragan Čović glasao u Mostaru

Lider HDZ-a Dragan Čović glasao je na izborima u Mostaru koji su počeli ovog jutra. Nakon glasanja, dao je kratku izjavu za medije i kazao da se nada da će rezultati biti poznati večeras do 23 sata, kako je i planirano.

https://twitter.com/RPavica/status/1340554648030199808

“Nada da će izbori proći u redu, da će se sačuvati transparentnost i da u konačnici već večeras oko 23 sata znamo kakvi su rezultati, kako bi akteri koji mogu napraviti većinu, vrlo brzo idemo ka tome da se imenuje sastav Gradskog vijeća, predugo smo bili bez gradskog vijeća”, kazao je Čović nakon glasanja.

Više na linku OVDJE.

7:38

Otvoreno svih 150 birališta u Mostaru, građani biraju lokalnu vlast

Svih 150 biračkih mjesta u Gradu Mostaru jutros je otvoreno na vrijeme, a od sedam sati birači pristižu kako bi obavili svoju građansku dužnost, potvrdio je za Anadoliju Hilmo Đidelija iz Gradske izborne komisije Mostara.

“Niko od predsjednika biračkih odbora do ovog trenutka nije prijavio problem. Ukoliko do toga dođe, sve će na vrijeme biti evidentirano i mi bismo se eventualno o tome oglasili do osam sati“, rekao je Đidelija.

7:21

Prvi birači već obavili građansku dužnost na izborima u Mostaru

Nakon više od 12 godina danas se održavaju izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara. Reporter N1 se nalazi u gradu na Neretvi, a zabilježili smo i trenutak glasanja prvih birača ovog jutra.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasanje će trajati do 19 sati.

7:09

Nakon 12 godina, građani Mostara izlaze na izbore

Danas se u Mostaru održavaju izbori nakon 12 godina, a birači će izabrati Gradsko vijeće grada Mostara.

To su prvi lokalni izbori u Gradu na Neretvi nakon 12 godina, a na njima će 100.864 građana s pravom glasa birati 35 gradskih vijećnika. Za mjesto u Gradskom vijeću natječe se 368 kandidata iz 32 politička subjekta (23 političke stranke, 5 koalicija i 4 nezavisna kandidata).

Za razliku od većine ostalih gradova u Bosni i Hercegovini u Mostaru se gradonačelnik ne bira izravno, već će ga birati vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

Pravo glasa na izborima u Mostaru imalo je 100.864 birača, od čega njih oko 96 hiljada glasa na redovnim izborima, 48 u odsustvu te 3.985 putem pošte. U gradskom području Sjever moglo se glasati na 16 biračkih mjesta, u Starom Gradu na 32, u Jugoistoku na 14, na Jugu također na 14, na Jugozapadu na 43 te na Zapadu na ukupno 31 mjestu.

  • Izbori u Mostaru održavaju se nakon 12 godina neodržavanja izbora u gradu na Neretvi
  • U Mostaru po prvi put izbori se organizuju u uvjetima pandemije
  • Sa gradske liste u budući saziv Gradskog vijeća Mostara birat će se ukupno 13 vijećnika
  • Preostala 22 vijećnika biraju se iz šest gradskih područja
  • Gradsko područje Sjever dat će dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam te Zapad – četiri