Samarahov govor pred UN-om: Svijet nije spašen historije zla

Vijesti 01. jul 201514:38 > 15:25
Tarik Samarah

Događaj u UN-u koji je najveći te vrste dosad organizovan o Srebrenici I na kojem će govoriti Ban Ki Moon počinje danas u 16 sati po našem vremenu. Prisutnim će se, između ostalih, obratiti i renomirani profesor i autor Tarik Samarah.

UN sa početkom u 16 sati po našem vremenu organizuje događaj, najveći do sada, na temu Srebrenice.

Prisutnima će se obratiti i Ban Ki Moon, generalni sekretar UN-a, a prije njegovog govora – biće pušten video koji je napravio Tarik Samarah a koji svjedoči o potresnim prizorima koji su pogodili Srebrenicu.

Pročitajte govor Tarika Samaraha: 

“Dame i gospodo,

nakon Holokausta, Primo Levi, preživjeli filozof iz Auschwitza napisao je: ‘Desilo se danas, može se desiti opet. Može se desiti bilo gdje’.

Dvadeset godina nakon genocida i sedamdeset godina nakon Holokausta, svijet nije spašen od ponavljanja historije zla. Rat bjesni u svijetu, islamofobija, anti-semitizam i ekstremno desne diskriminatorne prakse i politike koje identifikuju nekoga kao drugačijim, riječi Primo Levija nikada nisu bile tačnije.

Danas želim da vas zamolim da ne budete indiferentni prema onome što se dešava oko nas. Budimo odgovorni svjedoci, jer ako smo indiferentni prećutno odobravamo nepravdu.

Hvala vam”.

U galeriji Tarika Samaraha danas je otvorena i izložba “Galerija Srebrenica: Trebamo znati”, a posvećena je 20. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

U videu ispod pratite sjednicu uživo.