U Umjetničkoj galeriji 80 ikona čeka na restauraciju, 46 nestalo

Vijesti 21. dec 202013:13 > 13:28
Umjetnička galerija BiH

Iz Umjetničke galerije BiH reagovali su povodom slučaja poklanjanja ikone ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kazavši da u Umjetničkoj galeriji već 80 ikona čeka na restauraciju.

“Obavještavamo strane i domaće stručnjake, dobronamjerne i zlonamjerne dušebrižnike, kao i ostale stanovnike društvenih mreža, koji se danima brinu o porijeklu i sudbini ukrajinske ikone koja je napustila našu zemlju, da u Umjetničkoj galeriji BiH osamdeset ikona već godinu dana čeka hitnu restauraciju. Među onima kojima smo se obratili za pomoć nalaze se svi nivoi vlasti – neki su nas odbili, neki nisu ni odgovorili”, napisali su iz Ujetničke galerije na službenoj Facebook stranici, te dodali

VEZANE VIJESTI

 “Ovu priliku želimo da iskoristimo da sa gorenevedenima podijelimo jednu informaciju staru skoro trideset godina: iz fundusa Umjetničke galerije BiH nestala su 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile. Možda sada hoće!”

Podsjećamo, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio je  Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku. nakon toga, Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je Dodik poklonio Lavrovu. Uključilo se i Tužilaštvo BiH u cijeli slučaj, a Lavrov je odlučio ikonu vratiti Dodiku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad