Vlada županije sa hrvatskom većinom prvi put nakon 26 godina bez HDZ-a BiH

Vijesti 21. dec 202017:56 > 18:02
N1

Čak 26 mjeseci nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je uspostavljena Vlada Županije 10 sa sjedištem u Livnu, u kojoj prvi put nakon 26 godina neće sjediti ministri iz HDZ-a BiH.

Za novoga premijera imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke nastale tijekom ove godine nakon izbacivanja dijela dužnosnika iz HDZ-a BiH i raskola u toj stranci.

Na sjednici Skupštine održane u ponedjeljak najprije je razrješena Vlade Županije 10 na čelu s Ivanom Jozić, nakon čega je imenovan novi saziv na čelu s Ivanom Vukadinom. Novu Vladu podržao je i dio srpskih i bošnjačkih zastupnika.

Vukadin je u izjavi za javnost rekao kako su protekle dvije godine mandata, no da će učiniti sve da ova županija bude primjer čitavoj Bosni i Hercegovini pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama.

Prijepori unutar HDZ-a BiH nastali su između stranačkih organizacija iz Tomislavgrada i Livna nakon što je šest zastupnika izabrano u županijsku skupštinu iz Tomislavgrada, a iz Livna tek jedan. Unatoč tome predstavnici HDZ-a iz Livna tražili su da novi premijer bude iz Livna čemu su se u Tomislavgradu protivili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad