Zavirite u novootvoreni Covid odjel u Sarajevu (VIDEO)

Vijesti 23. dec 202010:56 > 11:09
Vlada KS

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas se otvario Covid odjel infektivnog odjeljenja, a prisutnima na svečanosti otvorenja se obratio direktor te zdravstvene ustanove Ismet Gavrankapetanović.

Gavrankapetanović je u svome obraćanju rekao kako nije vrijeme ni za kakve svečanosti, već da je ovo vrijeme da se radi mnogo kako bi pokušali da smanje tragediju koja je zadesila cijeli svijet.

“Ovo je Covid odsjek infektivnog odljeljenja Opšte bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’. Imamo pet Covid odjeljenja koji rade, uključujući intenzivnu njegu i teške bolesnike kao i kritično oboljele. Težak put je bio do ovog odsjeka. Sa početka pandemije u martu se na Federalnoj vladi vodila diskusija o vraćanju naših objekata koje dugo vremena tražimo da se vrate Opštoj bolnici i puno puta smo to ponavljali, kako bi ih mogli staviti u punu funkciju”, izjavio je Gavrankapetanović.

U ovom Covid odjelu ima 44 kreveta sa intenzivnom njegom, respiratornom njegom i pratećim sadržajima.

Direktor Opće bolnice u Sarajevu je želio posebnu zahvalnost iskazati UNDP-u, predstavnicima Kraljevine Norveške, kao i premijeru Vlade KS Mariju Nenadiću, ministrici zdravlja Jasni Agić i Mirzi Hulusiću iz Zavoda za izgradnju grada Sarajeva.

“U julu, kada je Opšta bolnica dobila naređenje Ministarstva zdravlja da preuzmemo svih sedam dana 90 posto pacijenata koji traže hospitalno liječenje. U tom jednom sistemu zdravstvene zaštite mreža je funkcionirala od 17. jula svakodnevno”, kazao je.

U svome obraćanju želio je i da iskaže saučešće porodicama preminulih, ali i da iskaže divljenje uposlenicima Opšte bolnice jer su, kako je istakao, stali ispred bolesti da zaštite građane Sarajeva.

Kad se zatvorio zdravstveni sistem znate da je bilo mnogo ružnih slučajeva, a od tog dana kada je ova bolnica otvorila vrata, više se nikad nije tako nešto desilo i duboko se zahvaljujem onima koji su ponijeli ovaj teret. Veliki broj radnika je i obolio, izgubili smo kolegu abdominalnog hirurga. Studentima ćemo govoriti šta je ova bolnica radila u teškom vremenu. Ponosni smo ipak na ovo teško vrijeme“, naglasio je direktor ove bolnice.

Istakao je da Opću bolnicu u Sarajevu poklanjaju građanima Sarajeva kojima poručuje da je mnogo toga dobijeno ovakvim objektom i da će ovaj dan svi zapamtiti.

Otvorenje Covid odjela prati naš Rasim Pavica, a u nastavku pogledajte kako izgleda:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad