Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Upute građanima BiH za ulazak u Srbiju

Vijesti 23. dec 202012:15 > 12:20
N1

Povodom različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine želi dati jasne i provjerene upute građanima BiH vezanim za novu Uredbu o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije u vezi ulaska u tu državu, saopćeno je iz tog ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je diplomatskom notom obavijestilo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije.  Uredba je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine,  a primjenjivaće se do 10. januara 2021. godine. Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina. Odlukom se navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Republici Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije“, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pročitajte još

Kako navode iz ovog ministarstva, među izuzecima su i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan RT-PCR test.   

Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće od posjedovanja negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za državljane Bosne i Hercegovine bez obzira na mjesto stalnog boravka u Bosni i Hercegovini“, saopćeno je.   

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je juče sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je Komšiću rekao kako nije tačna informacija o različitom tretmanu ulaska u Srbiju državljana BiH.  

Predsjednik Komšić je upravo razgovarao sa predsjednikom Vučićem u vezi sa tretmanom koji važi za ulazak bh. građana u Srbiju. Predsjednik Vučić je rekao da nije tačna informacija da je uveden različit tretman građana. Za sve građane BiH važi isti tretman“, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad