Oglasio se ramazanski top i iznad počiteljske tvrđave

Vijesti 03. jul 201522:17 > 22:19
Anadolija

Večeras se po prvi put oglasio i ramazanski top iznad Počitelja. Pritiskom na taster učinili su to glavni imam Medžlisa IZ Čapljina Džemal ef. Gadara i hadžija Velija Klepo.

U Islamskoj zajednici Čapljine s nestrpljenjem su iščekivali ovaj trenutak da se i u njihovom gradu pucnjem iz topa označi početak iftara, kako je to tradicija u mnogim drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Ef. Gadara i hadžija Velija s velikim ushićenjem su iščekivali trenutak prestanka posta kako bi obnovili ovu tradiciju i na najjužnijem dijelu Bosne i Hercegovine.

Nažalost, top nisu mogli postaviti u počiteljskoj tabiji zbog eventualnog utjecaja detonacije na staklene površine obnovljene tabije.

Hitac su ispalili sa londže koja isto tako dominira cijelom počiteljskom kotlinom.

“Vraćanje ovog običaja, mi obnavljamo svoju kulturu. Bez obzira koji djelić te kulture bio obnavljen mi smo sretni i zadovoljni, jer narod koji ne čuva svoju tradiciju osuđen je na nestanak”, rekao je ef. Gadara.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Nije krio da se i u njemu probudio osjećaj dječije radosti: “Nadamo se da će naša djeca idućih godina ovdje masovnije dolaziti i uživati u tome”, dodao je ef. Gadara.

Slična osjećanja radosti iskazao je i hadžija Velija Klepo.

“Meni je drago zbog ove mladosti koja će, ako Bog da, njegovati ovaj običaj, jer je on prepoznatljiv simbol našeg zajedništva i naše vjere”, kazao je Klepo.

Prvom ispaljivanju topa iznad Počitelja osim dopisnika Anadolije prisustvovali su još i Orhan Jasmin, Velija, Aldin Boškailo…