Pročitajte prijedloge rezolucije o kojima će EP raspravljati

Vijesti 07. jul 201520:42 > 21:35
N1

Evropski parlament će u četvrtak 9. jula glasati o rezoluciji o Srebrenici. Rezolucija je stavljena na glasanje na zahtjev poslanika Ivana Jakovčića u ime ALDE grupe.

Sutra će se na sastanku Evropskog parlamenta usaglašavati sve predložene rezolucije od kojih će jedna biti odabrana i o kojoj će se glasati u četvrtak 9. jula.

Nemanja Todorović Štiplija, novinara i eksperta koji prati radi Evropskog parlamenta, rekao je da je ovo “ustaljena procedura”.

“Sve ovo je ustaljena procedura. Od ovog trenutka počinje da teče rok za usaglašavanje, koji se obavlja na neformalnim pregovorima, tj. na takozvanom sastanku o kompromisu (compromise meeting). Poslije sastanka doći će se do nekog teksta rezolucije koji će se naći pred poslanicima u četvrtak. Naravno, ako neko želi podnijeti amandmane na predloženi kompromisni tekst, moguće je da to uradi neposredno pred zasjedanje”, rekao je Todorović Štiplija za N1.

Evropski parlament je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici.

O predloženim rezolucijama će Evropski parlament usaglašavati sutra u 9 sati na sastanku šefova poslaničkih grupa, izvjestioca za BiH kao i izvjestioca iz sijenke i ostalih zainteresovanih strana.

U nastavku pročitajte sve predložene rezolucije:

ALDE – liberali i demokrate

Stranka “Zelenih”

ECR – Evropski konzervativci (britanski konzervativci, poljaci braće Kačinski, Ruža Tomašić)

S&D – Napredni savez socijalista i demokrata

GUE – Evropska ljevica (Siriza, Pademos, komunisti)

EFDD – Evroskeptici (UKIP)

EPP – Evropska narodna partija.