Panonska jezera: Kupači pohrlili na "malo bosansko more"

Vijesti 08. jul 201517:40 > 19:23
N1

Panonska jezera Tuzla danas su bila prava oaza u koju su se smjestili mnogobrojni kupači bježeći od visokih temperatura. U slanoj vodi uživali su kupači iz cijele BiH, a očekuju se i strani turisti.

Mujo Sinanović zvanično je najstariji kupač na jezeru. Iako ima 88 godina, redovno dolazi, a od uprave Panonskog nagrađen je besplatnom članskom kartom.

“Ovdje dolazim pješke svaki dan. Udaljeno je dva kilometra. Dolazim svake godine. Trinaest godina je od kako sam ovdje i osjećam se fino“, kazao je Mujo Sinanović.

Tri panonska jezera, površine veće od sedam hektara, slani slapovi, restorani, sportski tereni, samo su dio ponude u kojoj kupači uživaju.

U jeku sezone, dnevna posjeta “malom bosanskom moru”, je od 15 do 17.000 osoba.

“Za vikend i ova dva dana negdje oko 30.000 gostiju je posjetilo Panoniku. Puno je gostiju sa strane, negdje oko 50 posto dolaze iz cijele naše zemlje i susjednih zemalja”, izjavio je Maid Porobić, direktor „Pannonica“ Tuzla.

Panonska jezera predstavljaju jedinstven primjer slanih jezera u Evropi. A zbog ljekovitog svojstva vode, soli i minerala ovo mjesto godišnje posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Pogledajte prilog Nataše Tadić.