Muslimani večeras obilježavaju noć važniju od 1.000 mjeseci

Vijesti 13. jul 201510:36 > 10:42
N1

Pripadnici islamske vjeroispovjesti večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, najsvetiju noć muslimana cijelog svijeta.

Riječ Lejletu-l-kadr ima više značenja i odlika, a najznačajnije je da je to noć objave Kur'ana, odnosno noć u kojoj meleci završavaju ispisivanje sudbine koju su počeli pisati u petnaestoj večeri mjeseca šabana. Tim povodom gost Novog dana na N1 je prof. dr. bio je Nusret Isanović, profesor islamske filozofije.

Pitali smo, koji je značaj 27. noći?

“Lejletul-l-kadr je poznata po tome što je u toj noći objavljen Kur'an. Početak objave se tada dogodio. Muhamed a.s. je duže virjeme išao na brdo Hira, razmišljao o svijetu, čovjeku i Gospodaru svjetova. Na taj način je prizivao sudbonosan događaj početka objave, i dolaska vrhovne istine na zemlju. Učenjaci smatraju da se to desilo posljednjih deset dana ramazana”, kazao je Isanović.

Gost Novog dana istakao je da danas oskudjevamo u duhovnoj percepciji. “U toj noći je vječnost najbliža vremenu, tačnije na poseban način se vječnost susreće s vremenom”, dodao je Isanović, istakavši da vjerujući, čovjek je najbliži svom Gospodaru.

Važnija od 1.000 drugih mjeseci

“Skloni smo simplifikacijama, i da stvari banaliziramo, pa mislimo da možemo živjeti kako god želimo. Pa da se čak i 25 dana ramazana ponašati neodgovorno, i odnositi se prema ljudima kako želimo. Činiti nedopušteno i haram, pa mislim da je dovoljno da se u 27. noći obratimo Bogu, i da će nam sve biti oprošteno”, riječi su Isanovića.

“Znamo šta je sve sadržano u vremenu. Realizira se čovjek i svijet. Dolazi do brojnih bespuća i zaborava. Milostivi Gospodar nam šalje uputu, i pokazuje puteve u besputnom svijetu. Onaj koji zaboravi Boga, zaboravit će sebe. Postoje i poruke koje nam govore kako da se branimo od tog zaborava, i da nam se duša i um ne pomrače”, istakao je profesor islamske filozofije.

Za kraj, dodao je da se preporučuje vjerniku da u ovoj noći posveti pažnju Gospodaru, i da malo zaboravi na svijet. Da pokušava prevladati svoje slabosti, i da s njima ne uđe u postramazansko doba.

“Potrebno je učiti Kur'an, meditirati i odgovarati na neka pitanja. Da li ispunjavamo svoju zadaću, da li ispunjavamo cilj?”.