Sjednica Apelacionog vijeća o slučaju Gorana Zubca

Vijesti 15. jul 201510:15 > 10:25
SIPA

U Sudu BiH sutra će biti održana sjednica Apelacionog vijeća za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Gorana Zubca, koji je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi.

Sud BiH izrekao je Zupcu 5. marta uslovnu kaznu zatvora od jedne godine i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ako u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

Zubac je proglašen krivim zato što je 7. februara 2014.godine u Sarajevu, u vrijeme održavanja demonstracija građana, kao direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH odbio da pruži pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, svjesno ignorišući telefonske pozive policijskih službenika i ministra bezbjednosti BiH i istrajavajući u odbijanju angažovanja Jedinice za specijalnu podršku Sipe u zaštiti ovih objekata, saopšteno je iz Suda.

U optužnici se navodi da je Zubac, postupajući kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, zbog čega je nastala imovinska šteta od 339.522 KM.