Nikola Savić optužen za ratne zločine na području Višegrada

Vijesti 16. jul 201511:50 > 11:52
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nikole Savića, rođenog 05.03.1969. godine u Višegradu gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se tereti za ratni zločin protiv civila.

Optuženi se tereti da je tokom maja 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području opštine Višegrad, kao pripadnik oružanih snaga Vojske Republike Srpske, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

On je optužen da je maja 1992. godine, uniformisan i naoružan, u mjestu Bjeli put prema naselju Dušće sa još jednim vojnikom VRS-a žrtvu bošnjačke nacionalnosti, nakon što ju je opljačkao oduzimajući joj novac i zlato, nad oštećenom uz upotrebu sile i prijetnje počinio seksualni odnos i seksualno zlostavljanje, bezobzirno koristeći svoj nadmoćni položaj u uslovima ratnog stanja.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava u vrijeme oružanog sukoba prvo opljačkao, a potom prisilio drugu osobu na seksualni odnos nečovječno postupajući prema njoj, nanoseći oštećenoj veliku duševnu bol i patnju, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.