Dautović: Svijest o Bogu pomaže da imamo svijest o ljudima

Vijesti 17. jul 201508:51 > 09:00
N1

Gosti jutarnjeg programa N1 povodom Bajrama bili su Ferid ef. Dautović - glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, u Zagrebu Mevludi ef. Arslani - zamjenik Muftije dr. Aziza Hasanovića, te u Beogradu Muhamed Jusufspahić - muftija srbijanski.

Na pitanje koje su duhovne i tjelesne prednosti ramazanskog posta, Dautović je odgovorio da je danas svečano obilježavanjem Bajrama obilježen i mjesečni post kojeg su muslimani imali kao školu pobožnosti, islama i samokontrole.

U tom smislu smo imali duhovnu obnovu koju smo prolazili tokom mjeseca Ramazana. Svrha posta je bila da dragi Bog bude prisutan u našoj svjesti i kako bi bio češće prisutan nego što jeste i mimo Ramazana. Svijest o Bogu pomaže da imamo veću svijest i o drugim ljudima.”

Iz Zagreba se uključio efendija Mevludi Arslani.

Ramazan za muslimane u Hrvatskoj je posebna radost. Džamije su bile pune iako se teravija klanjana jako kasno. Ni vrućine u posljednjih deset dana nisu ljude sprečavale da masovno dolaze u džamiju.”

Muhamed Jusufspahić, muftija srbijanski u jutarnji program N1 televizije javio se iz glavnog grada Srbije.

U Beogradu proslavljamo Allaha svaki dan. Ramazan je mjesec suočavanja sa svojom prošlošću. Šesnaest beogradskih džamija bile su pune omladine i onih koji su njihovi prethodnici. Ramazan je mjesec učenja i čitanja Kur'ana.

Sva tri gosta Novog dana su istakla da su praznici poput današnjeg bitni za održavanje dobrosusjedskih odnosa.

Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo je kazao da je Sarajevo centar i glavni grad BiH, da su sve islamske institucije u Sarajevu i da je tu najveća koncentracija uleme.

Sarajevo je uvijek bio centar muslimana i tako ga mnogi doživljavaju. Ovaj grad je specifičniji nego Istanbul, jer imamo tradiciju koju smo sačuvali i njihov ulema kaže da imamo ono što oni nemaju. Našu tradiciju baštinimo mnogo godina, vjerovatno od kako je islam došao na ove prostore.”

Kao zanimljivost je istakao da su pred rat dolazili gosti hafizi iz drugih dijelova Jugoslavije, a sada i Sarajevu djeluju 82 hafiza.