Hor Hazreti Hamza: Pjevamo o različitom spektru stvari

Vijesti 17. jul 201509:50 > 09:56
N1

Hor Hazreti Hamza je jedina muzička grupa sa ovih prostora koja je imala četiri minute na CNN-u posvećene isključivo njima. Članovi hora su bili gosti Novog dana.

Prije sedam-osam godina bili smo na CNN-u u Atlanti. Bili smo gosti na jednom festivalu, a nakon toga je CNN odlučio uraditi jednu petominutnu reportažu o nama. Tamo su prepoznali da gajimo autentičan zvuk. Producenti su brzo odlučili da primarna priča bude o nama, a ne o festivalu“, kazao je Kenan Hadžifejzović, jedan od članova hora.

Ono što je zanimljivo jeste da se niko u horu ne bavi muzikom profesionalno. Jedini su hor sa ovih prostora, odnosno sa prostora Evrope, koji je član Svjetske asocijacije muzičara koji izvode sufijsku muziku, čije je sjedište u Pakistanu.

Kada smo uspostavili kontakt s ljudima u Paksitanu koji su prepoznali naš rad postali smo njihov partner i od tada smo obišli mnogo festivala.”

Nastupaju širom svijeta, od New Yorka, Istanbula, Los Angeles, Zagreba, Chicaga, Ankare, Karachija, Miamija. Prihvaćeni su i u regionu.

Odvažili smo se da pjevamo o različitom spektru stvari. Islam je dio svakodnevnice i mi živimo njegove prave vrijednosti. Smatramo da je osnova ljubav prema Bogu, ali nakon toga ima i mnogo drugih lijepih ljubavi o kojima treba pjevati.

Trudimo se da mlade ljude usmjeravamo prema braku i porodici. Želimo da kažemo da je bitna i lijepa ljubav prema voljenim osobama. Ilahije su rezervisane za mnogo mudrije ljude, veće poznavatelje vjere, što mi nismo”, rekao je Hadžifejzović.