Vojska se uključuje u gašenje požara u Bileći i Bos. Grahovu

Vijesti 21. jul 201517:16 > 17:18
N1

Na osnovu zahtjeva Operativno - komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH, upućenog danas u prijepodnevnim satima, u skladu sa propisanim procedurama odobreno je angažovanje snaga i sredstava Oružanih snaga BiH za pružanje pomoći u gašenju požara na području općina Bileća i Bosansko Grahovo.

Zbog nemogućnosti lokalne zajednice da se sopstvenim snagama i sredstvima odupre snažnoj vatrenoj stihiji, koja se već nekoliko dana zbog ekstremno visokih temperatura i snažnog vjetra širi na ovim područjima te sve ozbiljnije prijeti lokalnom stanovništvu i materijalnim dobrima, zatražena je asistencija OS BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Na ugroženom području i rejonu požarišta u popodnevnim satima će biti angažovano više od 100 pripadnika 1. i 2.pješadijskog bataljona/4. pbr OS BiH iz Livna i Bileće, s pripadajućom opremom za zaštitu i gašenje požara, koji će pružiti pomoć organima Civilne zaštite (CZ), vatrogasnim jedinicama i lokalnom stanovništvu.

U kasnim popodnevnim satima kao podrška snagama u operaciji gašenja požara bit će angažovano i jedan do dva helikoptera iz sastava brigade Zračnih snaga i protiv-zračne odbrane OS BiH.

OS BiH se nalaze u stalnoj gotovosti da po zahtjevu civilnih organa vlasti i stanovništva svim raspoloživim snagama i sredstvima, u okviru raspoloživih operativnih kapaciteta i sposobnosti, budu angažovane na pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu.