Pomor ribe u Mostaru: Šteta ogromna, a krivicu svi negiraju

Vijesti 29. jul 201518:07 > 19:23
N1

Zbog velikih vrućina koje su ovo ljeto pogodile Hercegovinu, ugožene su i velike količine ribe u rijeci Jasenici u Mostaru. U akciju spašavanja autohtonih ribljih vrsta koje obitavaju na ovom području, uključili su se mostarski ribari.

Nakon što je presušilo korito Jasenice, riba se počela povlačiti uzvodno uz rijeku. Zbog nemogućnosti prolaska prepreke na koju je naišla , u ovom betonskom bazenu kapaciteta 10 kvadratnih metara, koji se nalazi ispod odvodnih klapni hidrocentrale Mostarsko blato, ostalo je zarobljeno više miliona komada.

U akciju spašavanja uključili su se članovi mostasrkih ribolovnih udruženja.

Među zarobljenom ribom ima mnogo autohtonih vrsta , pa čak i zavidan broj riblje mlađi štuke koji su došli u rijeku iz mostarskog blata.

Ribari ističu da je za pomor ribe u Jasenici odgovorna Elektroprivredu HZ Herceg Bosna, koja kontroliše nivo vode. U ovom preduzeću, međutim, ističu da HE Mostarsko blato nije uticala na isušivanje korita, da nikad nije prekidala tok rijeke Jasenice, tvrdeći da se ona neometano propušta svojim koritom do rijeke Neretve.

Ovog ljeta, kažu u Elektroprivredi HZ HB, vladaju velike suše, tako da Hidroelektrana nije mogla protiv više sile.

U cijeli slučaj uključila se i nadležna kantonalna inspekcija, koja je naložila hitno izmještanje ribe iz bazena, nakon čega bi se trebala očitovati i o eventualnim krivcima.

Tokom zimskog razdoblja i proljeća ove godine ispušta se ogromna količina vode koja na kraju za rezultat ima to da većinu osmog mjeseca korito rijeke bude suho i bez života. Ranije dok HE nije kontrolirala razinu rijeke ovaj scenarij je bio izuzetno rijedak.

Inače hidrocentrale koje poremete prirodni tijek rijeke su dužne zakonski na godišnjoj razini raditi poribljavanje što ovdje nije slučaj.

Iz ‘Udruženja eko građana Jasenica’ apeliraju rukovodstvu HE Mostarsko blato i ribolovnim udruženjima u Mostaru da se preživjela riba sigurno transportira u neku od obližnjih rijeka ili jezera. Inače, ukoliko se ništa ne poduzme zarobljena riba će u roku par dana umrijeti.