Rafting na Neretvi: Bh. avanturističko-turistički mamac

Vijesti 03. aug 201518:38 > 19:24
N1

Rijeke i planine sve više su interesantne stranim turistima. Gosti dolaze iz raznih krajeva svijeta kako bi se okušali u raftingu na Neretvi. Ovaj avanturistički sport bi prema procjenama ljubitelja trebao postati vodeća turistička atrakcija u BiH.

Prolazak kroz kanjon, osunčane plaže, slapovi, bukovi i brzaci smaragdne rijeke Neretve čine ovaj dio Hercegovine atraktivnom turističkom destinacijom naročito pogodnom za eko i avanturistički turizam.

To se posebno odnosi na područje gornjeg toka Neretve čiju raskošnu ljepotu na najbolji način možete upoznati rekreativnim spustom niz rijeku u gumenom čamcu – popularnim raftingom.

Na ovom potezu djeluje 15 rafting klubova spremnih za pružanje svojih usluga svima koji su spremni upustiti se u ovu jedinstvenu avanturu.

Dio riječnog toka koji se pređe čamcima dug je 25km i putovanje, uz neophodne pauze, traje oko pet sati.

Nakon završetka prve etape raftinga po izlasku iz Malog kanjona slijedi kraći odmor i ručak sa roštiljskim specijalitetima na prelijepim plažama do kojih je moguće doći samo gumenim čamcem.

A raskošnu ljepotu Neretve prepoznali su pored domaćih i brojni strani turisti, ne samo iz Evrope, nego i iz cijelog svijeta.

Rafting na rijeci Neretvi uveliko doprinosi turističkoj ponudi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i očekuje se kako bi u narednom periodu porast dolaska stranih gostiju mogao dostići svoj vrhunac.