BiH nikad dalje od EU: Ko će naslijediti Sorensena?

Vijesti 28. okt 201417:34 > 17:40
N1

Bosna i Hercegovina i dalje je daleko od Brisela. Evropski zvaničnici dolaze i odlaze. Promjena u statusu ove zemlje nema. I ambasador EU Peter Sorensen došao je sklopiti partnerstvo između EU i BIH, ali i on se oprostio od ove funkcije bez ispunjenog cilja.

“Ne odlazim razočaran. Odlazim svjestan da su neke šanse propuštene. Volio bih da smo započeli pregovore dok sam ja bio ovdje i odlazim sa tim ukusom u ustima. Šanse su postojale, bile su na stolu, ali nisu iskorištene”, izjavio je Peter Sorensen.

Presuda Sejdić i Finci, strukturalni dijalog i nepostojanje mehanizma koordinacije glavni su uvjeti napretka BiH na evropskom putu, još jednom je ponovio Sorensen. Još se ne zna ko će ga naslijediti na ovoj poziciji, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da to za krajnji cilj nije ni bitno.

“Ključna stvar, ključni domaći zadatak je na domaćim vlastima i sve ono što svi očekuju od EU zapravo treba očekivati od nas samih”, rekla je Marina Kavaz Siručić.

Odnosi BiH i EU počinju se razvijati međunarodnim priznavanjem RBiH kao nezavisne i suverene države. Ovo su neki od najvažnijih datuma od tada:

– Status potencijalnog kandidata BiH je dobila u solunu 2003. godine,

– 16. juna potpisan je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju,

– 26. maja 2008. EU je počela dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom,

– Novo Evropsko partnerstvo sa BiH Vijeće je usvojilo 18. februara 2008. godine,

– Ublažavanje viznog režima i sporazumi o readmisiji stupili su na snagu 1. januara 2008. godine,

– 31. juli 2008.: BiH i Evropska komisija potpisale Finansijski sporazum za Instrument pretprijemne podrške (IPA),

– 15. decembar 2010.: Ukinut vizni režim za državljane Bosne i Hercegovine.

Posljednji izvještaj EK o stanju u BIH koji je predstavio Peter Sorensen bio je jedan od najlošijih do sada. U njemu je predočeno da BiH i poslije svih pokušaja stagnira.