VM BiH o smjeni Zubca sa mjesta direktora SIPA-e

Vijesti 05. aug 201514:20 > 14:23
SIPA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi se danas na sjednici, koja je u toku, izjasniti o smjeni direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, potvrđeno je iz VM-a BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je jučer kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, kojom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, zbog čega je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zatražio od Vijeća ministara BiH da razriješi Zupca s mjesta direktora SIPA-e.

Podsjećamo, Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 30. jula otpremilo presudu od 16. jula kojom su odbijene kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovina, žalba optuženog Gorana Zupca i žalba branioca optuženog, te je presuda Suda BiH od 5. marta potvrđena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 5. marta, optuženi Goran Zubac je oglašen krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, te mu je izrečena uvjetna osuda, kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno određeno da se ista neće izvršiti, ako optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.