Borba SDS-a i SNSD-a tjera investitore iz Gradiške

Vijesti 11. aug 201519:01 > 19:53
N1/Ilustracija

Opozivi, promjena stranačkog dresa i skupštinske većine, obijanje gradskih uprava, krađa pečata, sve češće su pojave u lokalnim zajednicama. Mjeri se povjerenje načelnicima, ali na tasu je i novac poreskih obveznika.

Radislav Dončić, ili Uroš Grahovac, u prevodu SDS ili SNSD. Funkcija – predsjednik skupštine. Opština Gradiška.

Status blokirana od januara. SNSD-ovac je uz asistenciju policije 5.avgusta preuzeo vlast, promijenio brave na sali.

Vrhovni sud RS, uvažio je žalbu lokalnog funkcionera SDS-a. Kraj političke trakavice oko pitanja ko ima većinu se ne nazire. Kao ni odgovor na pitanje ko ima pečat.

“Nama bi i odgovaralo da oni to tako nastave, oni će opet ovako, mi opet na Vrhovni sud. Do novih izbora”, tvrdi Siniša Đorđević, zastupnik Radislava Dončića iz SDS-a.

Dok se dvije najveće partije bore za vlast, u Rogoljima nadomak Gradiške odvija se život.

“Država ništa ne vodi računa, ne možeš zemlje napustiti, a djeca otišla trbuhom za kruhom”, smatra Milutin Trninić, žitelj Rogolja.

Na birališta su vanredno od posljednjih lokalnih izbora 2012. izlazili, građani Kneževa, Jezera, Banovića, Srebrenika, Kotor Varoši, Kalesije, Šipova, Živinica, Milića, Grahova, te drugih opština.

Razlozi su promjene skupštinske većine, nastale čestim promjena stranačkog dresa. Sve to građane je koštalo blizu milion maraka. U Kotor Varoši su čak odbornici smanjli svoje dodatke kako bi isfinansirali opoziv.

Uz takvu političku situaciju investitorima šalje se loša poruka.

“Šta se dešava kada ne prođe opoziv načelnika, nema podrške u svojoj sredini, ne može implementirati šta je obećao biračima”, ocijenjuje Dario Jovanović iz koalicije “Pod lupom”.

Četiri puta u toku četverogodišnjeg mandata moguće je opozvati načelnika. Dozvoljava to izborni zakon. No nije on jedini problem, kažu u Vladi RS, epidemija opoziva postala je moderna.

“Posljedica novog trenda je da ljudi sami tumače po svojim nahođenjima akt”, kaže Lejla Rešić, ministrica uprave i loklane samouprave RS.

Nešto više od godinu dana je do lokalnih izbora u BiH. Prvi sljedeći prijevremeni izbori su već 6. septembra, u Fojnici. U pojedinim opštinama za jedan mandat bilo je više opozivaa nego stranih investicija.