Razmatraju se nove mjere sigurnosti za bh. diplomate u Kairu

Vijesti 13. aug 201513:30 > 13:35
N1 / Gary Denham

Nakon informacija o pogubljenju Tomislava Salopeka, javnost u BiH se pita koliko su i državljani ove zemlje sigurni, naročito zbog toga što je BiH potpisnica globalne koalicije za borbu protiv takozvane Islamske države, baš kao što je i Hrvatska.

Za N1 je potvrđeno da Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema podatak o tome koliko građana BiH boravi u Egiptu i drugim arapskim zemljama, niti je to zatraženo od arpaskih vlasti.

Također, potvrđeno je da se razmišlja o pojačanim mjerama sigurnosti za bh. diplomate koji u arpaskim zemljama borave sa svojim porodicama.

Bosna i Hercegovina ima diplomatsko-konzularno predstavništvo u Kairu, a odluka o dodatnim mjerama sigurnosti tek treba da bude razmatrana.

Za Ministarstvo vanjskih poslova to znači da treba vrlo ozbiljno u narednih dan dva razmotriti pitanje kako sigurnosti državljana BiH u Egiptu tako i sigurnosti diplomatsko-konzularnog osoblja u Kairu, glavnom gradu Egipta. Mi tamo imamo veleposlanstvo, imamo diplomate, neki su i sa obiteljima. To stvalja u fokus prvo analizu i eventualno traženje pojačnja osiguranja i veleposlanstva i osoblja. O tome će se sigurno razgovarati, bez obzira na odmore“, rekao je za N1 zamjenik ministra vanjskih poslova, Zoran Perković.

Na snazi je upozorenja za putovanja u Egipat i Siriju, zbog opasnosti od teroristčkih grupa.