Krst na Zlatištu će ukloniti jer je "bespravno izgrađen"

Vijesti 30. okt 201414:29 > 14:38
Screenshoot N1

Kada je 21. septembra postavljen krst na Zlatištu mnogi su to smatrali predizbornom kampanjom. Sada se govori da će krst biti uklonjen i mnogi već špekuliraju da je riječ o postizbornom koaliranju.

Naime, opština Istočni Stari Grad potvrdila je za N1 da će krst biti uklonjen, nije precizirano kada, a kao razlog navedena je činjenica da je “bespravno izgrađen”.

Jučer je Skuština grada Istočno Sarajevo raspravljala o ovoj temi i svi su bili saglasni da zakonske procedure nisu ispoštovane, da se krst na Zlatištu treba ukloniti, ali su također bili i saglasni da na ovom istom mjestu treba da se podigne trajno i adekvatno obilježje na Srbe koji su ubijeni, stradali, poginuli tokom rata od 1992-95 na području Sarajeva.

 N1 je pokušao da dobije komentar Branislava Dukića, predsjednika Udruženja logoraša RS-a koji je na pitanje da li će krst biti uklonjen samo bijesno odgovorio “vi ništa ne znate”.

Na drugoj strani, građani Sarajeva nisu apriori protiv spomenika žrtvama. Oni su za to da svako ispoštuje svoje žrtve, ali jesu protiv ove lokacije, jer kako kažu, “odavde su pucali na nas i našu djecu”. Građani Sarajeva su također i protiv načina na koji je ovo urađeno.

Predsjednik udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica pozdravio je odluku Skupštine grada Istočno Sarajevo i da se nada da je konačna jer u protivnom roditelji će “sve učiniti” da krst na Zlatištu ne bude izgrađen.