Počela primjena Zakona o radu u FBiH: Radnici strahuju

Vijesti 20. aug 201518:39 > 19:06
N1

Danas je stupio na snagu novi federalni Zakon o radu. Dio je reformske agende usklađene sa zakonodavstvom Evropske unije. Predstavnici sindikata nezadovoljni su novim zakonskim rješenjem i tvrde da ide u korist poslodavaca.

Svaki segment odnosa radnik poslodavac definiran je novim Zakonom. U sindikatu tvrde najviše će biti pogođen realni sektor.

Slijede i otpuštanja, tvrde. Zakon, naime, kaže da invalidi druge kategorije ili radnici nakon šest mjeseci bolovanja mogu biti otpušteni.

Znamo da najviše ima u sektoru rudarstva, građevine, metala, hemije i drvne industrije pa i druge grane koje nisu u realnom sektoru“, rekao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

Hoće li sutra vozač autobusa biti otpušten ukoliko iz zdravstvenih razloga više ne bude mogao da ga vozi dobiti otkaz. Pitali smo direktora preduzeća.

Centrotrans upošljava stotine radnika. Dio njih više nije sposoban za posao koji su obavljali.

Ne postoji nikakva opasnost za ljude da će ostati bez posla. Ne samo u Centrotransu nego u 99 posto kompanija“, kazao je
Safudin Čengić, direkotor Centrotransa.

Safudin Čengić ujedno je i predsjednik Upravnog odbora federalnog udruženja poslodavaca. Poslodavci i sindikati narednih mjeseci trebaju usaglasiti nove kolektivne ugovore.

Sindikalci kažu sam zakon bio je prvi udar na radnike konačni je izmjena kolektivnih ugovora. Nakon otpuštanja smanjivat će se i plate, tvrde u sindikatu. Poslodavci, naime, traže da se plata obračunava na osnovu učinka, a ne kao do sada – koeficijenta.

Bojimo se, zapravo ne bojimo se nego smo ubjeđeni da će se krenuti i tu u restrikciju da se smanjuje plate, minuli rad se ukida, slijedi noćni rad. Sve se to definiše kolektivnim ugovorima“, mišljenja je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

Smatramo da najnižu plaću trebamo znatno povećati, ali da ona ne smije biti osnova za bilo kakvu drugu plaću. Sve ostale plaće moraju biti rezultat rada pojedinca“, smatra Safudin Čengić, direkotor Centrotransa.

120 dana rok je da se postigne dogovor. Ako ne budu zadovoljni sindikalci kažu: “Ide se u generalni štrajk”.

U isto to vrijeme, Vlada očekuje i prve efekte novog zakona.

Riješit će državu mogućnosti da po ovim sudskim procesima plaća stotine miliona maraka. To je jedan bonitet. Drugi, ne više škola i dužina staža nego vještine i učinak. Omogućit će jednu potpuno novu osnovu vrednovanja rada“, smatra Fadil Novalić, premijer FBiH.

Podsjetimo, krajem jula sindikat je organizirao proteste protiv zakona. Hiljade radnike i jasna poruka. ne zakonu o radu. Ipak, to nije spriječilo delegate da usvoje zakon. Dan poslije isti zakon usvojio je i zastupnički dom .Većina amandmana je odbačena.