Sutra 826. godišnjica Povelje Kulina bana, rodnog lista BiH

Vijesti 28. aug 201509:29 > 09:38
N1

Sutra se obilježava 826. godišnjica Povelje Kulina bana, prvog srednjovjekovnog dokumenta pisanog na starobosanskom jeziku, autentičnim pismom bosančicom, i jednom od najstarijih državnih dokumenata svih južoslavenskih naroda i država.

Danas Udruženje bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor” tim povodom organizuje javnu tribinu. Gost Novog dana bio je predsjednik Udruženja Rizvan Halilović.

Bosna se prvi put u dokumentima spominje sredinom 10. stojeća, a Povelja Kulina bana naziva se rodnim listom Bosne i Hercegovine.

Na pitanje kolika je vrijednost Povelje za aktuelni politički momenat je rekao: “Ovih dana imamo rijeku izbjeglica, ali i najezdu turista u BiH. BiH ima izvanredne šanse da pokaže svoje prirodno i kulturno blago. Vlast u BiH bi morala da se podsjeti na Povelju Kulina bana i da gostima poželi dobrodošlicu kako bi se osjećali sigurno, slobodno i da budu primljeni i prihvaćeni svim srcem kako je i Kulin ban u svoje vrijeme govorio“.

U svijetu postoje samo tri primjerka Povelje. Dva se nalaze u Dubrovniku, jedan u Sankt Petersburgu. “To samo daje značaj Povelji i govori da se njoj diče i Hrvati i Rusi i Srbi. Povelja jeste u simboličnom smislu rodni list BiH, ali ja bih radije rekao da je to uvjerenje o postojanju države”, prokomentarisao je Halilović. Dodao je kako u Sarajevu postoji replika Povelje i nalazi se u Zemaljskom muzeju BiH. “Brojna udruženja baštine tu repliku”, kazao je.

Na pitanje koliko Bosna i Hercegovina brine za svoju kulturnu baštinu, Halilović je izjavio: “Ne brinemo se dovoljno a to pokazuju stećci, Muzej AVNOJ-a u Jajcu, Zemaljski muzej BiH i mnogi drugi. Mogli bismo svemu tome više pažnje posvetiti i sami da damo doprinos da i za buduće generacije bude od koristi“.

Na pitanje šta je cilj javne tribine, kazao je: “Reafirmacija pravne, političke i kulturološke Povelje Kulina bana. Cilj je da podstaknemo javnost da razmišlja o spomeniku Kulinu banu, o nazivu škola, institucija koje bi trebale više da baštine ta značajna imena iz historije, da napravimo spajanje tog i ovog vremena. Ulazimo u EU i stalno nam se spočitava da smo divlje pleme sa Balkana, a upravo je Balkan kolijevka evropske civilizacije“.