Konkurencijsko vijeće: Preglasavanje pa dogovor?

Vijesti 28. aug 201520:10 > 20:20
N1

Prije pet godina Alternativni telekom operater Crumb Group pokrenuo je postupak pred Konkurencijskim vijećem, tvrdeći da je Telekom RS korištenjem monopolskog položaja doveo ovu firmu u neravnopravan položaj.

Prema prijavi, kompaniji je onemogućeno bavljenje terminacijom, dolaznim pozivima iz inostranstva čime su uskraćene i jeftinije usluge za građane RS-a.

Konkurencijsko vijeće nije donijelo konačno rješenje u zakonskom roku, što prema postojećim propisima pretpostavlja kako Telekom Srpske nije zloupotrijebio dominantni položaj zbog čega su vlasnici morali potražiti pravdu na sudu.

Konkurencijsko vijeće sastavljeno je od šest članova dva iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Za svaku odluku treba da glasa po jedan Bošnjak, Srbin, Hrvat. Ukoliko se u predviđenom roku ne donose rješenje, prijava se automatski odbacuje.

U predmetu CRUMB, protiv su bili članovi iz reda srpskog naroda, odnosno iskorišteno je entitesko glasanje za dva pravna subjekta iz Republike srpske.

Rupa u zakonu kazali bi pravnici, no sve dođe na svoje ako podsjetimo kako članove imenuje Vijeće ministara, te entitetske vlade. Konkretnije članice iz reda srpskog naroda nominirao je prije nekoliko godina SNSD-ovu Arijanu Regodu i Gordanu Živković.

Živković je ovdašnjoj javnosti poznata kao nekadašnja šefica kabineta tada predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, ali i osoba protiv koje uz ostale Tužilaštvo BIH vodi istragu po prijavi SIPA-e zbog sporne nabavke automobila.

Posao za koji je aplicirao Grumb, dobila je kompanija tada u vlasništvu rodbine Milorada Dodika, tvrde naši izvori u Telekomu.

Ovo je tek jedan od primjera kako odlučuje Konkurencijsko vijece protiv kojeg se ne može žaliti, no ostaje sud.

Na sudu je Muzafir Kaljić dokazao kako je njegova firma bila jeftinija za milion KM no svejedno nije dobila posao od Bh Telecoma. No to nije bilo sporno za Konkurencijsko vijeće.

Konkurencijsko vijeće svoje predmete ne komentariše.