Nakon požara: Javnost i radnici "Krivaje" čekaju na istragu

Vijesti 31. aug 201516:51 > 18:55
N1

Radnici "Krivaje" i javnost još iščekuju rezultate istrage o požaru koji je u ovoj firmi iz Zavidovića izbio tokom vikenda i uništio proizvodnju. Šteta je višemilionska, uviđaj još nije završen.

Vatra je ugašena, tinja mnogo pitanja. Šta je uzrok požara? Sumnja li se da je vatra podmetnuta, ili je riječ o nesretnom slučaju? Odgovore još ne znaju ni istražitelji. Neće znati ni do daljnjeg, jer je uviđaj obustavljen, nakon što je utvrđeno da istražioci mogu biti ugroženi zbog opasnih materija koje se nalaze u blizini zgarišta. Kada materije budu uklonjene, uviđaj će biti nastavljen, a na rezultate istrage još će se čekati.

“U toku jučerašnjeg dana prije početka uviđaja, ustanovilo se prisustvo opasnih stvari koje bi mogle utjecati na ljude koji obavljaju uviđaj. Dežurni tužilac je zatražio uklanjanje tih materija te se nakon toga može nastaviti sa uviđajem. Više informacija u toku ove sedmice”, kazala je Mirna Puljac.

Vlasnik “Krivaje” kaže da je šteta ogromna, mjeri se u miliona, a novca da se firmu vrati na staro nema. Pogon je medernizovan kreditnim sredstvima, a osiguran je na minimalan iznos.

“Treba vraćati anuitete, treba isplaćivati plaće i onda je pitanje da li je to što je osigurano, osigurano na pravi način, i da li je osigurano na pravi iznos, u ovom slučaju je osigurano na minimalan iznos. Ta sredstva sigurno neće biti dovoljna da firmu vrati u pređašnje stanje“, rekao je vlasnik Ismet Mujanović.

U “Krivaji je zaposleno 200 radnika, od ove firme živi oko hiljadu Zavidovićana. Očekuje se pomoć da se uspostavi improvizovana proizvodnja. U suprotnom, prijeti stečaj što se smatra konačnim krajem “Krivaje”.

“Šta ću. Ovdje sam hljeb zarađivao, sad je izgorjelo i ne znam šta će biti dalje s nama”, izjavio je radnik “Krivaje”.

Vatra je odnijela sve. S dimom je nestalo i pet završenih kuća koje su trebale biti dostavljene u Švedsku i druge zemlje zapadne Evrope. Samo njihova vrijednost veća je od milion maraka. U plamenu su izgorjele i zalihe materijala spremnog za realizaciju novih narudžbi.