Supruga uhapšenog Jusufranića: Sve je to politička igra

Vijesti 01. sep 201517:13 > 19:06
N1

Sarajevski GRAS grca u dugovima. Revizorski izvještaju su puni nepravilnosti u poslovanju ove kompanije, a od sada i policijski izvještaji. Tri osobe su uhapšene, zbog, kako se navodi, kriminala u GRAS-u.

Prvoosumnjičeni Ibrahim Jusufranić bivši je direktor Grasa. Nakon što je smijenjen sa ove pozicije, osnovao je Internacionalni univerzitet u Travniku. Među uhapšenima je i Abdulah Grđo, te Branislav Petrović, dugogodišnji poslovni partner Jusufranića, s kojim je u srodstvu. Svi su uhapšeni zbog zloupotrebe položaja, za šta je Krivičnim zakonom Federacije zaprijećena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Lišeni su slobode zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja, a čime su izazivali ozbiljne štete za GRAS, budžet Kantona Sarajevo“, kazao je portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić.

Ekipa N1 je snimila vilu u kojoj živi Ibrahim Jusufranić i njegova porodica. Supruga uhapšenog obratila se ekipi N1 putem interfona.

Sve sam ja vidjela šta ste vi radili, ja nikakav komentar neću imati. Kad to sve bude gotovo, ja ću to sve reći, a ovo sad rekla- kazala, to je sve politička igra. I ja znam koja osoba stoji iza svega, a to sve kad prođe vi ćete doći pa ću ja sve reći kad podignem tužbu”, izjavila je supruga Ibrahima Jusufranića.

Hapšenje trojke zbog kriminala u GRAS-u bila je glavna tema i među zaposlenima u GRAS-u. Njih je više od hiljadu i pol. Majska plata je posljednja koju su primili. U Sindikatu kažu da podržavaju ispitivanje eventualnih malverzacija u ovoj kompaniji.

“Da finansijska policija uđe u GRAS, ne samo 2006, nego od kraja rata do danas, neka uđu i ispitaju sve radnje u GRAS-u i oko njega”, prokomentarisao je Amir Muminović iz Sindikata.

Samo ove godine iz budžeta Kantona Sarajevo GRAS-u će biti uplaćeno više od deset miliona maraka. Toliko iznosi i dug GRAS-a za neuplaćeni PDV, i taj je dug najveći u cijeloj BiH. Na sumnjivo poslovanje ove kompanije upozoravano je i ranije, ali je situacija iz godine u godinu bila sve gora.

Teško je i nabrojati sve štrajkove radnika GRAS-a, blokada tramvajskog prometa, te blokada računa kompanije, zbog ogromnih dugovanja. Kanton Sarajevo godinama sredstvima poreskih obveznika subvencioniše cijenu karte. Samo ove godine to je više od šest miliona maraka, za penzionerske karte, a milion i po za studentske karte. O nepravilnostima u poslovanju, namještenim tenderima i sumnjivim uplatama upozoravali su i revizori. Zbog toga niko nije procesuiran.