Da li je na pomolu trgovinski rat između Hrvatske i BiH?

Vijesti 02. sep 201518:17 > 21:56
N1

Da li je na pomolu trgovinski rat između Hrvatske i Bosne i Hercegovine? Tenzije je podigla odluka Hrvatske da stopira izvoz mlijeka iz BiH u zemlje Evropske unije. Bh. dužnosnici tvrde radi se o ucjeni, hrvatski, pak, traže tradicijske kvote izvoza. Ko je u pravu, Bruxell će odlučiti iduće sedmice.

Na policama trgovina u Hrvatskoj nema mlijeka i mliječnih proizvoda proizvedenih u BiH. Premijer Milanović tvrdi neće ih biti sve dok se ne provedu nove sanitarne kontrole.

Mlijeko na mlijekomatu redovno kupuje i Zagrepčanin Ante Martinović. Kupovao bi i ono iz susjedne zemlje, no poručuje tek kada struka kaže da je u potpunosti ispravno.

“Ako se kaže da njihovo mlijeko nije dovoljno čisto i termički obrađeno kako spada, treba im vjerovati”, kaže Martinović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pak, vjeruje da se ovdje radi o ucjeni te da Hrvatska traži bescarinski režim.

No, predsjednik hrvatske Vlade uzvraća: Mi tražimo samo da se poštuju tradicijske kvote hrvatskog izvoza prije 2013, odnosno prije ulaska u Evuropsku uniju.

Više u prilogu Zvonka Komšića.