Studenti najavljuju štrajk, plina nema, uskoro ni struje

Vijesti 04. sep 201518:42 > 19:20
N1

U glavni grad BiH dolazi 15.000 studenata iz drugih kantona da studiraju. Umjesto da se pripremaju za novu akademsku godinu, pripremaju se za štrajk.

Hiljadu i sedamsto studenata Univerziteta u Sarajevu i ove će godine biti smješteno u dva studentska doma. Sa toplom vodom samo dva do tri sata dnevno, i kupatilom koje dijele sa jednom, dvije, tri osobe, ili čitavim paviljonom. Boli nas odnos države prema nama, kaže Milak.

Armin Milak student je četvrte godine prava. Rodom je iz Livna, i od početka studija stanuje u domu Nedžarići.

Vlade pojedinih kantona izdvajaju stotine hiljada maraka za opremanje fitness sala zatvorenicima. To je zaista šamar studentima, koji ne traže nikakve uslove do onih koji imaju zatvorenici. Zatvorenici imaju toplu vodu stalno, i imaju tri obroka. Mi ništa više ne tražimo“, kaže Armin Milak, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra.

U skromnih 13 kvadrata dva studenta imaju po krevet, kutak za učenje, omanji ormar i zajedničko kupatilo. Tople vode nema, a uskoro neće biti ni struje.

Isključenje je najavljeno za 7. septembar, plin je već isključen. Dugovanja za energente iznose gotovo 550.000 KM. Ukupno se od Studentskog centra potražuje približno 1.250.000. Baš onoliko, koliko mu duguju kantoni i Vlada Federacije.

“Pojedini kantoni nisu od Nove godine ništa platili, a najviše su dobacili do marta mjeseca”, rekao je Emir Kadrić,
direktor Studentskog centra u Sarajevu.

Pri tome je riječ o 219 KM subvencije po mjesecu i studentu. Oni dodatno plaćaju 150 KM participacije. Samo iz Zeničko-dobojskog kantona ih je 570.

“To otprilike u ukupnom iznosu je 434.3806 KM. Ovaj iznos će normalno biti plaćen koliko je god moguće brže”, rekao je
Željko Bodul, pomoćnik ministra za visoko školstvo i nauku ZDK.

A, ne uplate li novac do 15, neka se ne čude, ako ih ispred sjedišta vlada dočekaju šatorska naselja i protesti, poručuju studenti.

“Ja se divim hrabrosti kantona i aktera vlasti koji dugi niz godina već testiraju naše strpljenje, a ja opet ovim putem kažem da je tom strpljenju došao kraj”, komentarisao je Armin Milak, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra.

Jedino rješenje je, kaže Kadrić, Zakon o studentskom standardu, kakav postoji u Republici Srpskoj, ali i svuda u Evropi.

“Regulišući taj Zakon, sredstva ne tražimo nova, samo ih treba kanalisati na jedno mjesto, i odatle kontrolisano da pratimo, da usmjeravamo, i da stvaramo neke pretpostavke za neku izgradnju, dogradnju, adaptaciju, rekonstrukciju”, rekao je Emir Kadrić, direktor Studentskog centra u Sarajevu.

No, vlasti o tome malo znaju – sudeći po podatku da nijedan kantonalni ministar obrazovanja, osim sarajevskog, nikada nije došao vidjeti kako studenti u domovima žive.