Grad posvećen Nobelovcu: Mističnost izgradnje Andrićgrada

Vijesti 10. sep 201517:36 > 19:05
N1

Primjera kako oni bliski vlasti izvrdavaju pravila koja važe za obične smrtnike je na pretek. Dugo očekivana reformisana administracija krenuće jednog ponedjeljka u čišćenje ribe od glave.

Firma koja nosi isti naziv kao i ovaj grad veliki je poreski dužnik, neplaćeno je više od milion maraka, utvrdili su inspektori Uprave za indirektno oporezivanje.

UIO je Andrićgradu u prošloj godini isplatila blizu pola miliona maraka na ime povrata PDV-a bez ikakve kontrole što je uobičajeno ukoliko poreski obveznik traži povrat PDV-a, a pola godine nakon toga otišla u kontrolu i ustanovila da Andrićgrad duguje Upravi 1,2 miliona maraka.

Od trenutka kada je izgrađen, za grad posvećen Nobelovcu brojni posjetioci kažu da je mističan. No, mističan je i sav proces izgradnje o kojem Emir Kusturica ne želi govoriti. Tada, prije više od godinu dana je rekao: “Ako ovaj grad budete tražili po Italiji, Švedskoj, Njemačkoj, Rusiji budite sigurni nećete ga naći”.

Jasno, s obzirom da je administracija u tim zemljama daleko jednostavnija, a o netransparentnostima tokom izgradnje nema govora. Opština Višegrad izdala je 17 dozvola za gradnju u Andrićgradu. Neke od ovih su izdate u periodu decembar 2012 – decembar 2014. godine, koji je predmet aktuelne kontrole. No, za neke objekte uopšte nije zatražena dozvola. Zbog toga i milionskog duga, pokrenuta je blokada pokretne i nepokretne imovine.

Postupak prinudne naplate podrazumijeva uzimanje sredstava sa računa. Ekipa N1 je već kontaktirala šest komercijalnih banaka u kojima firma ima račune.

Novca ima i Kusturica je za Andrićgrad posebnu zahvalnost izrazio predsjedniku Republike Srpske. Milorad Dodik danas je u humanoj misiji. U Banjaluci je položio kamen-temeljac za izgradnju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti – objekat koji ima građevinsku dozvolu. Dio Andrićgrada nema, o tome bez kometara.

“Došao sam da promovišem izgradnju Roditeljske kuće i to je vijest dana što se mene tiče”, izjavio je Milorad Dodik.

Izgradnja Andrićgrada i ranije je bila predmet kontrole Uprave za indirektno oporezivanje. Iz Uprave kažu da se dešavalo da se naknadno dostavlja neophodna dokumentacija. Pokušaj da se prevari država ili potpuna nezainteresovanost za državna pravila?