Sivro: Generalni štrajk prosvjetara ako se stvari ne riješe

Vijesti 11. sep 201508:56 > 09:04
N1

Već dvije sedmice traje generalni štrajk prosvjetara u Unsko-sanskom kantonu. Jučer su Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja te srednjeg i visokog obrazovanja Federacije odlučili organizovati štrajk upozorenja u svim predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama u ovom entitetu. Štrajk je najavljen za 16. septembar, od 11 do 13 sati.

Tim povodom gosti Novog dana bili su Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja USK-a Zehra Hadžić.

Na pitanje šta su zahtjevi prosvjetara je kazala: “Isplata dugovanja, regres za 2014, naknade za otpremnine, teže bolesti i umrline iz prethodnih godina. U ovoj godini nam kasni isplata plata, naknada, toplih obroka.

Zehra Hadžić je govorila i o zahtjevu koji se tiče depolitizacije obrazovanja. “Riječ je o tome da se direktori postavljaju političkom linijom, odnosno koalicioni partneri podijele škole i svako dobije određeni broj funkcija koji treba da raspodijeli svoje ljude i ti ljudi onda vode politiku svojih političkih partija“, rekla je Hadžić.

O tome kako napreduju pregovori sa Vladom je izjavila: “Pregovori su intenzivirani u ovoj sedmici, ponuđen još jedan sporazum uz dogovor da dajemo i mi svoje prijedloge, odnosno na šta bismo pristali da prekinemo štrajk. Danas očekujemo odgovor sindikalnih podružnica. Vlada se obavezala da će isplatiti tri topla obroka, za april, maj i juni, da će isplatiti i ostale naknade po prekidu štrajka. Ne znamo kad tačno možemo očekivati isplatu ostalih dugovanja”.

Školska godina je, u ostatku zemlje, počela 1. odnosno 7. septembra. Na pitanje kako će se nadoknaditi nastava u USK je prokomentarisala: “O tome će se sindikat sa poslodavcem dogovoriti, odnosno da li ćemo jednu sedmicu prvog polugodišta produžiti ili ćemo odmah na početku to nadoknaditi, ako se sve riješi šta zahtijevamo“.

Saudin Sivro je rekao da podrška USK stiže iz devet kantona, odnosno od 17 hiljada prosvjetnih radnika.

“Očekujemo da se za pregovaračkim stolom dođe do kompromisnog rješenja. No, ako štrajk ne urodi plodom, mi možemo otežati situaciju jer odgovornost imaju oni koji dobijaju izbore. Djecu učimo tekovinu koje smo mi naučeni. Ukoliko se ne desi sporazum do srijede, održaćemo štrajk u devet kantona od 9 do 11 sati. U subotu imamo sjednicu predsjedništva i trajaće tri dana gdje ćemo razgovarati o kolektivnom ugovoru, o štrajku u USK i daljim potezima koje ćemo poduzimati. Sramotno je pričati o tome da su prosvjetni radnici ti koji zatvaraju škole, to su uradili oni koji su na vlasti time što nisu dali plate“, prokomentarisao je Sivro.

“Moraju biti jedinstveni standardi svugdje, djeca moraju imati pravo na pravično i jednako obrazovanje, ali i isti uslovi za rad učenicima i profesorima. Najavljujemo i generalni štrajk u budućnosti ako se stvari ne riješe“, dodao je.

Sivro je rekao i da se žestoko protive političkom načinu izbora direktora. “Direktori se moraju birati na način da budu licencirani, a ne preko noći tako što je osoba otišla u partijsku centralu gdje joj je obećana funkcija. Neke stvari će uvijek morati kasniti, razumni smo, ali ono što se može isplatiti jeste plata, topli obrok i regres. Nedopustivo je da se dešavaju ove stvari ljudima koji trebaju da budu stub društva“.