Borba Litvanaca i kontroverznih biznismena za fabriku Birač

Vijesti 11. sep 201516:56 > 18:53
N1

N1 je u posjedu ekskluzivnih dokumenta i ugovora, koji pokazuju borbu Litvanaca i kontroverzih biznismena za nadmoć u Biraču.

Naredne sedmice u litvanskom gradu Kaunasu biće izrečena presuda od koje zavisi sudbina zvorničke fabrike Birač, potvrđeno je za N1 iz više izvora.

Nekadašnji vlasnici Birača, UKIO Grupa iz Litvanije, prema zvaničnim podacima, iznijeli su oko milijardu maraka iz Birača, o čemu se godinama vodi istraga.

Kako će završiti stečajni postupak u zvorničkom Biraču zavisi od ishoda presude, koja će naredne sedmice biti izrečena u litvanskom Kaunasu.

Vladimir Romanov, vlasnik Ukio Grupe, koja je privatizovala Birač, stavio je pod hipoteku svu imovinu Birača, kako bi pokrio dugovanja prema Ukio banci, kod koje su četiri firme u vlasništvu Romanova uzele kredit. Otud i potraživanja Ukio-a od Birača u stečaju, u iznosu od 156 miliona maraka.

Postupak koji se vodi u Kaunasu vodi se po tužbi Birača, koji osporava tu hipoteku, ali i navedena potraživanja prema Biraču, zbog kojih se ne može zaključiti stečaj.

Ukoliko presuda bude u korist Birača, Skupština povjerilaca može donijeti konačnu odluku da li će ova kompanija biti likvidirana ili će biti ponuđena na prodaju. U suprotnom, Ukio Grupi će biti priznata potraživanja od 156 miliona. Tada bi na scenu stupio Gordan Pavlović, biznismen iz Foče, koji je sa Litvanicima potpisao Ugovor o kupovini potraživanja, čime bi Pavlović, u slučaju da potraživanja budu pretvorena u vlasički udio, mogao da postane jedan o značajnijih vlasnika Birača.

Ugovor, koji je u ekskluzivnom posjedu N1, potpisan je u Vilnusu, u novembru prošle godine. Prema ugovoru, Pavlović je bio dužan da uplati 6,4 miliona eura. Prvi milion uplaćen je isti dan kada je ugovor potpisan, a ostatak u roku 28 dana.

Nakon toga, Ukio Grupa je od Privrednog suda u Bijeljini, gdje se vodi stečajni postupak, tražila da se umjesto Ukio Grupe, kao povjerilac uvede firma Pavgord, čiji je vlasnik Gordan Pavlović.

Bijeljinski sud rješenjem, koji također posjedujemo, u martu ove godine odbija da Pavgord preuzme potraživanja Litvanaca. Pavgord i Ukio ulažu žalbe, a Viši privredni sud iz Banjaluke u junu ove godine nalaže ponavljanje postupka.

U advokatskoj kancelariji Sajić iz Banjaluke, koja zastupa Ukio, rekli su nam da su svi advokati zauzeti da nam daju izjavu, dok fočanski biznismen nije odgovarao na naše dopise. Načelnik Zvornika i visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a, Zoran Stevanović, pominjao se kao jedan od zainteresovanih da preuzme Birač.

On to za N1 odbacuje, ali priznaje da je predložio Gordana Pavlovića, da on kupi litvanska potraživanja. đ

Moja ideja je bila da se to otkupi, pošto ja nisam neko ko ima kapitala 7-8 miliona eura, pa sam predložio da taj posao završi neko od ljudi iz okruženja“, rekao je Zoran Stevanović.

Iako, kako Stevanović kaže, posao još nije završen i uprkos stečajnom postupku, koji se vodi dvije i po godine, kao i istraga protiv bivših vlasnika, Birač sve vrijeme normalno funkcioniše, a platu tamo zarađuje 1.250 radnika.

Zvornički Birač preživio je Litvance. Da li će i stečajni postupak, vrlo je neizvjesno. Ne zna se ni da li će ikada doći kraj istrazi protiv bivših litvanskih vlasnika, koji su prema procjenama, iz Birača iznijeli blizu milijardu maraka.