Komšić podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg PD PSBiH

Vijesti 14. sep 201514:29 > 14:33
N1

Na današnjoj sjednici Željko Komšić je obavijestio članove Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) da podnosi ostavku na mjesto predsjedavajućeg te da će ostati njen član.

Ustavnopravna komisija PD PSBiH podržala je danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, kojim se daje mogućnost plaćanja polovine novčane kazne od izrečene prekršajnim nalogom, čime se ova oblast usklađuje s entitetskim propisima i uređuje na jednoobrazan način u BiH.

Prema dopunama Zakona, koje je predložilo Ministarstvo pravde, ako osoba u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati kaznu, oslobađa se plaćanja preostalog iznosa kazne u visini od 50 posto.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložila poslanica Maja Gasal-Vražalica.

Podržan je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Željko Komšić je tokom diskusije o Izvještaju upitao zamjenika direktora Sekretarijata VSTV-a Hajru Poškovića da objasni odluku VSTV-a kada je riječ o udovoljavanju zahtjevu OSCE-a da traži uvid u predmete koji se vode u Tužilaštvu.

Pošković je kazao da je VSTV 2006. godine donio odluku kojom se dozvoljava uvid u sve spise, dokumente, bilo da se radi o sudu ili tužilaštvu, pozivajući se na Aneks 6. Dejtonskog sporazuma, te naveo da OSCE taj posao radi zadnjih 10 godina.

Komšić je kazao da, ako OSCE ima stalno uvid u te predmete, “čemu onda ovaj sad zahtjev”?

“Ako je to već praksa, čemu onda gužva ovih dana o tome, zašto je OSCE uputio ponovno zahtjev”, naveo je Komšić.

Član Komisije Momčilo Novaković je kazao da ne vjeruje da će OSCE izvršiti jednu nepristrasnu analizu ovog svega i da će „njegov rezultat biti, na neki način, nešto što treba da zadovolji one koji ne misle da Sud i Tužilaštvo BiH rade dovoljno profesionalno i nepriostrasno“.

Naveo je da neće podržati Godišnji izvještaj VSTV-a.

Član Komisije Damir Arnaut je kazao da ovakav pristup podacima mogu dobiti samo one organizacije koje su eksplicitno navedene u Aneksu 6. član 13. Dejtonskog sporazuma, „a to je četiri ili pet organizacija, među njima i OSCE“.

Član Komisije Šefik Džaferović je naveo da je tačno da po Aneksu 6. Dejtonskog sporazuma, Misija OSCE-a i još neke eksplicitno nabrojane organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava imaju pravo pristupa i tu nema nikakve dileme.

Dodao je da Misija OSCE-a ima pravo nadgledanja, ali nema pravo pristupa u ono što je zaštićeni tajni podatak, kao što nema niko izvan onog kruga koji je propisan posebnim zakonom.

Po njegovim riječima, na kraju je to kazano i od Misije OSCE-a u BiH i od Tužilaštva BiH.

Ustavnopravna komisija danas nije podržala poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića, kojom se traži da se Vijeće ministara BiH zaduži da najkasnije u roku od šest mjeseci od usvajanja ove inicijative izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH.