Brčko: Provjerom cisterni umjesto soje pronađen biodizel

Vijesti 15. sep 201517:02 > 19:02
N1

Brojni su pokušaji krijumčarenja preko granice. Razotkrivamo pokušaj firme Deni Prevoz da umjesto sojinog ulja u Srbiju prokrijumčari biodizel i tako izbjegne dadžbine. Ovoj firmi to nije prvi put.

Carinici iz Brčkog razotkrili su firmu Deni Prevoz iz Brčkog, čiji je vlasnik iz Tuzle, u pokušaju da u dvije cisterne, lozničkih registarskih oznaka, prokrijumčari biodizel, koji je bio namijenjen uvozniku iz Srbije, firmi Bionergo Oil iz Novog sada.

Kako nam je potvrđeno u Upravi za idniorektno oporezivanje, Deni Prevoz je prijavio da prevozi tehničko sirovo sojino ulje, ali su carinici analizom uzoraka utvrdili da se u cisternama nalazi smjesa za biodizel. Vrijednost cisterni je 86 hiljada maraka.

Roba u količini od 50 tona privremeno je zadržana u skladištu jedne firme u Bijeljini, a protiv tuzlanske firme vodi se prekršajni postupak pred Osnovnim sudom u Brčkom.

Carinici Carinske ispostave Brčko tražili su da provjere šta se nalazi u cisternama i tada su utvrdili da se u cisternama ne nalazi sirovo sojino ulje“, rekao je Ratko Kovačević.

Vlasnik tuzlanske firme, Denis Ilić, kaže da očekuje konačnu odluku Suda. Također nam je rekao da ima vlatitu analizu uzoraka, ali nije otkrio šta je ta analiza pokazala.

Ja tvrdim samo da ono što sam ja uzeo, šta sam ja planirao da izvezem, i za šta imam fakturu. Ako carina kaže da je to biodizel, u redu. Imam i ja pravo na analizu“, kazao je Ilić.

Tuzlanska firma koja se povezuje sa krijumčarenjem biodizela pominje se pod dva naziva, Deni Šped i Deni prevoz, sa sjedištima u Tuzli i Brčkom.

Tužilaštvu BiH ova firma poznata je od ranije, jer se već vodi istraga zbog krijumčarenja više vrsta roba. Posljednju krivičnu prijavu Uprava za indirektno oporezivanje uputila je Tužilaštvo u junu ove godine, također zbog krijumčarenja roba. Deni šped je osumnjičen da je oštetio budžet za više od 30 hiljada maraka.

Biodizel se u BiH uvozi iz inostranstva, a Deni Prevoz, prema našim saznanjima, nije imao potrebnu papirologiju za pronađeni biodizel.

Biodizel je u Srbiji oporezovan akcizom, koja iznosi 69 feninga plus PDV od 19 posto. Predstavljanjem sojinog ulja umjesto biodizela pokušalo se izbjeći plaćanje dadžbina.

Nelegalni profit koji se mogao ostvariti je oko 100 hiljada maraka, jer je pronađena smjesa biodizela sa mješanjem eurodizela, kako saznajemo, spremna da se prodaje na pumpama.