Deklaracija o genocidu u NDH odbijena zbog Kitarović?!

Vijesti 15. sep 201517:11 > 18:58
Srna

Zbog Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske od 1991 – 1996. godina, u Banjaluci je prije skupštinskog zasjedanja protestvovala grupa boraca.

Protestvovala je i opozicija, napuštanjem sale kada u njoj progovori premijerka RS Željka Cvijanović. Razlog zataškana afera “Papak”.

Sa opširnog dnevnog reda povučene su sve Deklaracije o genocidima.

Stotinjak boraca, pred skupštinsko zasjedanje blokirala je ulicu ispred zgarde Parlamenta RS. Digli su glas protiv zakona o naknadama ratnim poslanicima RS. Predlagač entitetski predsjednik Milorad Dodik, u nacrt je uvrstio doživotna primanja ovoj kategoriji od 1.200 KM, deset puta više u odnosu na redovni borački dodatak.
Nakon pritiska javnosti Dodik mijenja svoj prijedlog.

“Moj prijedlog će biti da se primanja svedu na prosječnu platu, a to je 800 KM, i da ta primanja nemaju nasljednog reda, odnosno da se primaju samo za života korisnika”, rekao je prvi čovjek RS.

Novac za ratne poslanike trebao bi biti obezbijeđen solidarno od plata aktuelnih poslanika. Sa dnevog reda povučene su Deklaracije o genocidu u Sreberenici i nad Jermenima. Ona u NDH takođe se nije našla na dnevnom redu, što opozicija spori.

“Da li je to odbijeno zato što je Kolinda (predsjednica Hrvatske) bila prije dva dana, a prije dva dana govorila je o srbo-četničkoj agresiji”, pitao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NSRS.

Akcije nije nedostajalo, iako u detektivskim pričama opozicije premijerka ne želi da učestvuje. Zbog zataškanog “Papka”, opozicija bojkotuje Cvijanović.

“Nećemo sjediti u parlamentu kad Cvijanović tu sjedi. Ona je nedostojna da tu sjedi”, smatra Adam šukalo, poslanik NS u NSRS.

“Afera je zataškana da istražni organi u RS ne znaju ko je prisluškivao Cvijanović i da li je to istina”, dodao je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS.

“Watergate” na domaći način, film je u kojem premijerka odbija ulogu.

“U suštini to je neozbiljno ponašanje, politička nemoć, oni su izdajnici, dio lutkarske predstave, drugi vuku konce, a oni skakuću”, tvrdi Željka Cvijanović, premijerka RS

Bio film ili lutkarska predstava, šesta sjednica NSRS, obećava burne rasprave o 33 usvojene tačke dnevnog reda.