Za koga radi Konkurencijsko vijeće?

Vijesti 17. sep 201518:14 > 19:06
N1

Evropski zvaničnici zabrinuti su procedurama odlučivanja u Konkurencijskom vijeću (KV) BiH.

Iako pomaka ima, potrebni su dodatni napori za poboljšanje zakonodavstva i administrativnih kapaciteta ili kako je precizirano: “Mjesto predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH bilo je upražnjeno sedam mjeseci i to je bilo pitanje koje je brinulo Evropsku komisiju. Komisija je pozdravila imenovanje novog predsjednika Konkurencijskog vijeća. Procedura za odlučivanje, posebno u kratkim rokovima i sa mogućnošću prava veta na etničkoj osnovi, također je upitna”.

Konkurencijsko vijeće sastavljeno je od šest članova, dva iz reda svakog od konstitutivnih naroda, koji se biraju na manadat od šest godina. Za svaku odluku treba da glasa po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat. Ukoliko u predviđenom roku ne usaglase odluku, ona se po automatizmu odbacuje odnosno zloupotrebe dominantnog položaja nema, što se vrlo često dešava.

Na takav način je primjerice donesana odluka o preuzimanju Merkatora u BiH, koncentracija vlasništva Konzuma odobrena je prećutno, iako je broj trgovina u pojedinim gradovima poput Mostara bila iznad dozvoljnih 40 posto.

No ono što posebno zabrinjava su prijave protiv javnih preduzeća za koje u pravilo ne postoji jedinstven stav, zbog čega se prijave protiv njih odbacuju. Već smo ranije govorili o Alternativnom telekom operateru Crumb Groupi koji je prije pet godina prijavio Telekom RS tvrdeći da su izabrali nepovoljnijeg ponuđača. Prijava je odbačena jer nije imala podršku dva srpska člana vijeća, dok su ostali glasali pozitivno. Slučaj je na sudu.

Na sudu BiH 14 predmeta još uvijek je u procesu, dok je do sada sedam uvaženih tužbi protiv KV, uz ostale i ona Elektrokontakta čija je ponuda bila jeftinija za milion maraka, no svejedno ova firma nije dobila posao od BH Telekoma.

Članovi Konkurencijskog vijeća trebali bi se birati iz reda priznatih stručnjaka i biti nezavisni u odlučivanju. No izbor predsjednika KV, podsjetimo, kasnio je sedam mjeseci jer su Maidi Čampara, koju je na kraju ipak imenovalo Vijeće ministara BiH, zamjerene rodbinske veze sa Denisom Zvizdićem ali i državnim tužiteljem Dubravkom Čamparom čija je supruga. S druge strane od ranije je poznato kako je je Gordana Živković stigla sa pozicije šefa kabineta Nikole Špirića, dok je takođe član Vijeća Gordan Raspudić, brat Zdenka Raspudića, bivšeg člana Uprave HT Mostar, a koji, kako tvrde naši izvori, i dalje tamo uživa veliki uticaj.