GP BiH registrovala 75 ilegalnih prelazaka granice

Vijesti 21. sep 201515:35 > 15:41
Granpol.gov.ba

Granična policija BiH kontinuirano poduzima mjere na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice. Tokom prvih šest mjeseci 2015. godine u ilegalnom prelasku državne granice registrirano je 75 osoba, rečeno je za N1 iz Granične policije BiH.

Uz bh. (32) i državljane susjednih zemalja, evidentirani su i državljani: Albanije, Turske, Iraka, Afganistana, Kine, Pakistana i nositelji putnih isprava sa oznakom Republike Kosovo.

Na graničnim prijelazima otkriveno je 18, a van prijelaza 57 osoba. Statistički pokazatelji ukazuju na to da je riječ o pojedinačnim i sporadičnim ilegalnim prelascima državne granice, a ne razlikuju se mnogo od statistike prethodnih godina.

U prvih šest mjeseci 2014. godine otkriveno je 87, a tokom čitave godine 189 osoba. Osobe u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u 2014. godini nosile su državljanstva: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Afganistana, Sirije, Pakistana, Albanije, Iraka, Šri Lanke, Irana, Makedonije, Kameruna, Egipta, Palestine i putne isprave sa oznakom Republike Kosovo.

Na graničnim prelazima otkriveno je 47, a van prijelaza 142 osobe. Najveći broj osoba otkrivenih u pokušaju prelaska državne granice su državljani BiH, a u 2014. godini evidentirano ih je 78.