Istražujemo: Koja je najbolja ruta za izbjeglice u BiH

Vijesti 21. sep 201517:30 > 19:07
N1

Granična policija BiH u pripravnosti je zbog eventualnog dolaska izbjeglica. Državna granica i službeni prelazi nisu bili prepreke ljudima sa Bliskog istoka da uđu u susjedne zemlje. No, BiH pored zvaničnih ima i one prirodne granice - rijeke.

Ulazak na sjeveroistoku zemlje, Rača i Pavlovića most – zvanični granični prelazi. Po zvaničnomm planu izbjeglice će u prihvatne centre u bivšu fabriku Panafleks u Janji i Eko kamp u Amajlijama. Kako im nije cilj ostati u BiH, najbliža i najpogodnija ruta za ulazak u EU, jeste mjesto Crnjelovo na granici sa Hrvatskom, ali i prelazi u Brčkom, ka Gunji. Treća ruta iz prihvatilišta, koju su projektovali zvaničnici BiH, najduža je i ide cijelom teritorijom zemlje ka Unsko-sanskom Kantonu. Ilegalni prelazak granice, čamcima, tretira se kao trgovina ljudima. Koju mještani ne isključuju.

Stanoviti Žarko, iz Bijeljine, kaže da ima trgovine ljudima…ako plate.

Vodostaj je nizak. No, Sava je i dalje plovna, a Drina bujičasta.

I pored niskog vodostaja Drine, mještani kažu da je gotovo nemoguće ilegalno prehodati rijeku, i pored toga što su 53 pogodne lokacije od Zvornika, Drinom, do Broda Savom.

Šverc oružja, stoke, cigareta, u pograničnom pojasu je čest. I službe i mještani znaju ko se bavi nelegalnim poslom.

Milana Jakovića, iz Srbije ekipa N1 zatekla je na teritoriji BiH gdje ima zemlju.

“Prelazim granicu na biciklu i sa ličnom kartom. Kontrolišu me, ali je moguće preći”, kaže Milan Jaković iz sela Badovinci u Srbiji.

Podaci sa terena, sa sjeveroistokaa zemlje, ne poklapaju se sa zvaničnim rutama projektovanim u Sarajevu.

Put od Bijeljine do USK, predviđenog koridora za izlazak izbjeglica dug je blizu 400 km, onaj od Bijeljine do prelaza Brčko Gunja, desetak puta manje.