Čaušević platio kaznu, otkazao pljenidbu, ismijao Osmića

Vijesti 22. sep 201518:04 > 18:07
N1

Nije izvršena pljenidba imovine bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Kemala Čauševića . Pljenidba je bila zakazana po jednoj od tužbi Mehmedalije Osmića, predsjednika Sindikata UIO-a. Sa dvije godine zakašnjenja Čaušević je platio kaznu i ismijao svog bivšeg uposlenika.

Desetak minuta prije dolaska sudskih izvršitelja u jedan od njegovih stanova u centru Sarajeva Kemal Čaušević uplatio je 5.800 maraka kazne po tužbi svog bivšeg radnika Mehmedalije Osmića. I sve u jednom danu – platio kaznu, otkazao pljenidbu, ismijao Osmića.

“Znači, dvije godine se čekalo da dođe do ovoga, dvije godine. Ja bih molio samo da me ostaviš na miru (Osmić se obraća Čauševiću koji je naišao u trenutku davanja izjave)”, kazao je novinarima Osmić.

Za vrijeme dok je bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u samom centru Sarajeva, u krugu od 200 metara, Čaušević je kupio pet stanova i tri poslovna prostora. U sedam godina stekao je desetak nekretnina i nekoliko hiljada kvadratnih metara zemljišta.

Ukupna vrijednost nekretnina od milion i 80 hiljada maraka, Čaušević je kupio dok je bio direktor Uprave.

“On je na ime plata i izdavanja tih nekretnina zaradio negdje oko 600 hiljada maraka tako da mu je skoro pola novca nedostajalo da pokrije kupovinu tih nekretnine. Ako izuzmemo još troškove života znači da je on morao za tih 7 godine potrošiti na svakodnevne troškove, ova njegova primanja koja je on mogao ulagati u kupovinu nekretnina su još i manja”, otkriva Aladin Abdagić iz Centra za istraživačko novinarstvo.

U junu 2014. godine nastupa “Pandora”. Policijska akcija u kojoj je uhapšen Kemal Čaušević i 30 šefova carinskih ispostava i zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje. “Pandora” koja je iz tužilačkih krugova označena kao najveća akcija usmjerena protiv korupcije i višemilionskih utaja zbog uvoza tekstila i drugih roba rezultovala je sa 54 privedene osobe. Iako najavljivana, optužnica nije podignuta. U Tužilaštvu BiH kažu – uskoro će. Za to vrijeme osumnjičeni Čaušević i ostali uhapšeni brane se sa slobode.