Fazlić: Medijski napadi na mene dolaze iz Novalićevog kruga

Vijesti 23. sep 201509:35 > 09:51
N1

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, Šuhret Fazlić, podnio je jučer ostavku, a danas je gostovao u Novom danu na N1.

Na pitanje zašto je podnio ostavku, Fazlić je odgovorio:

Ostavka ima veze sa firmom Intera koje je formirala Vlada FBiH. Agencija za privatizaciju FBiH treba da obavlja stručne i edukativne poslove, treba da bude lider procesa. Aktuelna vlada nije konsultovala Agenciju u donošenju određenih rješenja, a posljednje o njih je preduzeće Intera. Smatram da je ta odluka nezakonita i u suprutnosti sa raznim zakonima.”

On je ispričao da je doživio strašan napad u medijima.

Siguran da je stigao iz okruženja premijera Novalića, kako bi se uklonio direktor Agencije za privatizaciju FBiH, koji kao da je neka prepreka u nečemu.”

Privredno društvo “Intera”, koje je Federalna vlada formirala 27. augusta, preduzeće određene nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, koje se tiču pasivnog podbilansa.

Nije nezakonito da Vlada formira preduzeće, ali je sporno da je formirano preduzeće umjesto Direkcije za pasivni podbilans koja nikada nije počela funkcionisati, a trebala je.”

On je kazao da će se tom odlukom dodatno usporiti proces vraćanja državne imovine u vlasništvo Federacije BiH.
Iz Vlade je saopšteno da je cilj upravljanje imovinom koja je do sada bila nezakonito korištena.

Zanimljivo je da je djelatnost INTERA-a širokog spektra – privlačenje stranih investitora, osnivanje tehnoloških parkova, osnivanje i razvoj IT centara, osnivanje i razvoj start up kompanija, prekvalifikacija kadrova, osnivanje javno-privatnih partnerstava, koordiniranje rada i edukacija na korištenju EU fondova.

Suština je da FBiH ne može biti vlasnik na prostoru Hrvatske ili Srbije. Agencija za privatizaciju FBiH to nije mogla, a to je trebala uraditi

Direkcija za pasivni podbilans. Kako će nastupati tek formirano preduzeće na stranoj teritoriji”, postavio je pitanje Fazlić.

U Federaciji već postoji Zakon o pasivnom podbilansu, koji jasno kaže da je Direkcija za pasivni podbilans zadužena za upravljanje ovom imovinom.

Premijer je rekao da Direkcija za pasivni podbilans nije donijela niti jednu marku od 2006. godine. To mi govori da nisu upoznati sa svim, a zato je tu Agencija za privatizaciju koja je stručna, nalazi rješenja i dovodi eksperte“, rekao je gost Novog dana.

Sam federalni premijer Fadil Novalić je prije nekoliko mjeseci najavljivao da će Vlada ujediniti Agenciju za privatizaciju, još nepostojeću Direkciju za pasivni podbilans i Agenciju za reviziju privatizacije u jednu instituciju – i to Agenciju za privatizaciju FBiH.

Ujedinjenje određenih institucija zbog štednje ima smisla, ali nisu se mogle ujediniti Agencija za privatizaciju FBiH i Direkcija za pasivni podbilans jer ne postoji. Ali ne bi bio problem ni da su se na nas prenijele obaveze“, kazao je on.

Direkcija za pasivni podbilans nikada nije zaživjela, jer Federalni parlament nije uspio da se usaglasi u vezi s imenovanjem direktora. Upravo zato je njen posao i obavljala Agencija za privatizaciju.