Zvizdić: Nacrt budžeta BiH za 2016. do kraja mjeseca

Vijesti 23. sep 201514:38 > 14:44
Anadolija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primili su danas u oproštajnu posjetu šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Rona Van Roodena, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Tom prilikom, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio za saradnju, podršku i profesionalan odnos prema državi i građanima Bosne i Hercegovine.

Ron Van Roden se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na izvanrednoj saradnji i visokoj kooperativnosti i rekao da je u BiH proveo tri godine dobre, profesionalne i produktivne saradnje. Rekao je i da je to period u kojem je realizovano sedam pregleda aranžmana s MMF-om i da se nada nastavku saradnje.

On je istaknuo značaj ekonomske reformske agende i rekao da je ohrabren reformskim procesima koji su vidljivi u BiH, posebno kroz prilagođavanje domaćeg zakonodavstva evropskim standardima.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Bevanda su upoznali šefa misije sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo Dokument okvirnog budžeta, Globalni fiskalni okvir i Program javnih investicija za period od 2016. do 2018. godine, te da će do kraja mjeseca BiH imati nacrt budžeta za 2016. godinu.

Van Rooden je, tokom susreta, predstavio novog šefa misije MMF-a za BiH Naadema Illahija i predstavnika MMF-a u BiH Franciska Parodija.

Predsjedavajući Zvizdić je Illahiju i Parodiju poželio dobrodošlicu u BiH i izrazio nadu u nastavak dobre i kvalitetne saradnje.