Gašanović: 14. novembra o krstu na Zlatištu

Vijesti 03. nov 201412:51 > 12:55
Srna

Skupština Općine Istočni Stari Grad bit će održana 14. novembra, a na dnevnom redu bit će i tačka u vezi s postavljanjem spomen-obilježja na Zlatištu kada ćemo donijeti određene zaključke i pokrenuti određene inicijative - potvrdio je Agenciji Fena načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović.

Tog dana, kako je kazao, bit će održana i konferencija za štampu i tačno će se znati šta će biti preduzeto o pitanju tog obilježja na Zlatištu. 

Spomen-krst na lokalitetu Zlatište iznad Sarajeva, gdje je tokom rata bila linija fronta, postavljen je u noći 20./21. septembar ove godine. 

Predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić kazao je ranije da je krst podignut “kao znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba” te da je taj savez “tako ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu”

Nedavno je saopćeno da će Općina Istočni Stari Grad i Grad Istočno Sarajevo ukloniti krst na Zlatištu iznad Sarajeva, jer za njegovo postavljanje nisu pribavljene nikakve dozvole.