Gradiška: Vozila sa tablama Srbije iz BiH ulaze u Hrvatsku

Vijesti 24. sep 201516:56 > 18:58
N1 / Arhiv

Pogledajte prilog u vezi toga šta se tokom dana dešavalo na graničnom prelazu Gradiška jednom od dva prelaza u BiH za izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla.

Informacije od bh. carinika i graničara su optimistične.

Nakon 16 sati čekanja na ulasku u Rači te šestosatne vožnje sjeverom BiH, Saša i Marinko, sa pasošom Srbije, iscrpljeni su i u nevjerici da će u Hrvatsku ući čak i iz Bosne i Hercegovine.

Niko u firmama u Srbiji ne zna da su granice prohodne iz BiH u Hrvatsku, čak su mislili da urade pretovar u kamion sa bh. tablama da dovrši taj prevoz”, rekao je Saša Sarić iz Rume, Srbija.

“Prešli smo na Rači. Od 16 do 18 sati smo čekali. Sad smo na Gradiški, rekli su da će nas pustiti”, izjavio je Marinko Radanović iz Loznice, Srbija.

I pustili su ih – i teretna i putnička vozila sa tablama Srbije iz BiH, ulaze u Hrvatsku.

U Gradiški bez gužvi.

Na GP Gradiška, uglavnom automobili iz Hrvatske i BiH, danas na Gradiški tek nekoliko automobila sa registracijskim oznakama iz Srbije.

I građani i vozači potvrđuju da dužih zadržavanja na GP Gradiška nema.

Gradiška je jedan od svega dva BIP granična prelaza u BiH namijenjena za izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla. Roba je to koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor, odnosno veterinarska i fitosanitarna uvjerenja.