Rača: Kamioni zaglavljeni u međuprostoru između BiH i Srbije

Vijesti 24. sep 201518:20 > 19:06
N1

O situaciji na Rači je izvještavao Boris Brezo koji je rekao da je situacija prilično mirna, uprkos trgovinskom ratu koji se vodi između Srbije i Hrvatske. Zbog toga što se kamioni ne puštaju na granici između Srbije i Hrvatske, kamioni su uglavnom krenuli na Raču i na granične prelaze u blizini Bijeljine.

Kolona na GP Rača u 19 sati je duga nekih 500-tinjak metara. Brezo je razgovarao i sa vozačima koji kažu da čekaju uglavnom dva sata, što nije ništa spektakularno. Situacija je uglavnom mirna.

No, danas nije bilo tako. Nataša Tadić je posjetila ovaj granični prelaz.

Šofer iz Gradačca Almir Kikić od sinoć je na granici Rača. Vozi kamion iz Italije za Srbiju. Nemoćno stoji pored kamiona čekajući da se haos na granici riješi. Ne može ni naprijed ni nazad.

“Najviše ispaštaju vozači, vidi se to sve tu. Može se to riješiti da malo bolje rade”, rekao je Almir Kikić, vozač.

Na graničnom prelazu Rača kolona kamiona već čitav dan je zaglavljena u međuprostoru između BiH i Srbije.

Kilometarske kolone šlepera koji voze različitu robu. Gužva i nervoza i kod vozača kamiona i kod putnika osobnih vozila koji nakon prelaska granice se pokušavaju probiti do izlaza kroz masu kamiona. Svi su zbunjeni, tenzije na sve strane.

“Ne može ni pun, ne može ni prazan. Hajd pun, nema veze. Ali prazni kamioni trebaju ići. Ali eto gužve se stvorile niko ne preduzima ništa. Policije nema da reguliše saobraćaj“, izjavio je vozač Vojislav Jović.

“Kolaps, zlo, ludnica”, rekao je vozač Goran Lukić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obišao je danas granični prelaz Rača i rekao da je pojačani saobraćaj jedini problem.

BiH ne trpi bilo kakavu štetu što se tiče trgovinskog prometa naše zemlje. Ni kada je u pitanju susjedna Hrvatska niti Srbija. Naše robe mogu da idu nesmetano. Ova situacija je izazvana mjerama naših susjeda“, kazao je Mirko Šarović.

Mogućnost uvođenja noćnih smjena u pojedinim carinskim ispostavama gdje je najjači promet ostaje otvorena opcija. Po potrebi će biti uvedena još jedna smjena službenika na granici da bi se sve tenzije smanjile.